Onsdagslistan: Bästa värvningarna (herr)

Förra veckan avverkades de bästa värvningarna på damsidan, och idag har turen kommit till herrarna. Istället för fem platser så finns det dock tio att fylla, och det var ingen enkel uppgift.

Men här har ni i alla fall Fotbollsbloggens ranking:


Veckans listetta är ingen mindre än Agon Beqiri, som tillhör FC Trollhättan. (Bild: Sebastian LaMotte/Bildbyrån)


1. Agon Beqiri (Qviding —> FC Trollhättan)

När Agon Beqiri lämnade Edsborg för några år sedan så tror jag inte att man betraktade det som en vidare kännbar förlust. Han var ung, lite för lätt att flytta på och kunde ibland ta väl många dumdristiga beslut. Nu är allt annorlunda. Beqiri har etablerat sig som en spelare på gränsen till eliten, har fått landslagsrutin på futsalnivå och dessutom vuxit ut till en bolltrygg ledare på sin mittfältsposition. Det är han som ska styra, ställa och diktera tempot, och det lär han göra i FCT i år.

2. Valon Gashi (Carlstad United —> Vänersborgs FK)
Egentligen har Vänersborgs FK:s resa genom seriesystemet skett utan att man haft en riktigt utpräglad målskytt. Det är givetvis imponerande i sig, men det är också en anledning till att man nu välkomnar Valon Gashis ankomst. Här har vi en spelare som i princip garanterar en målskörd på 15 bollar per säsong i division 2, och som kan vara skillnaden mellan mitten och toppen. Det är bara att gratulera VFK, helt enkelt.

3. Andreas Schmidt (Vänersborgs FK —> FC Trollhättan)

I helgen stötte jag på FCT:s tränarduo Stefan Vennberg samt Jörgen Ericson, och i allt kallprat fastnade en mening på näthinnan. ”Om Schmidt fortsätter att spela som han gjort under försäsongen så blir han bara kvar här i ett år”, sa de, och då positivt menat. Högerbackar av hans kaliber växer nämligen inte på träd. Schmidt har fysiken, bollkänslan och spelsinnet för att dominera sin kant, och för att känna att en plats i superettan och uppåt faktiskt fortfarande är möjlig.

4. Richard Ekunde (Gais —> FC Trollhättan)

Utan att förringa Ekundes kvalitéer så var förmodligen FCT-lägret mer exalterat över den här värvningen än vad jag själv var från början. Mittbacken är 33 år, fick inte förnyat kontrakt i Gais och har sina bästa säsonger bakom sig. Frågan är bara hur bra han fortfarande är? Tja, under försäsongen har Ekunde ändå visat sig vara en division 1-försvarare av hög klass, och hans rutin blir något att luta sig emot när det blåser snålt under de matcher som stundar.


Svart har bytts mot rött för David Bennhage, ny i Vänersborgs IF. (Bild: Sebastian LaMotte/Bildbyrån)


5. David Bennhage (FC Trollhättan —> Vänersborgs IF)

Att Bennhage lämnade FCT hade inget med hans sportsliga kvalité att göra, utan var snarare en effekt av att han hamnade på kollissionskurs med klubbledningen. Av den anledningen får man se det som att VIF har gjort ett rejält kap. Bennhage har fortfarande mycket att ge på planen, och lär dessutom känna en viss revanschlusta med just den förra säsongen i åtanke. I honom får de rödklädda en av de allra smartaste spelarna här på TTELA-mark.

6. Sebastian Hedlund (Gauthiod —> Melleruds IF)

I ett par säsonger nu har Melleruds stora problem varit avsaknaden av en riktig målskytt. Ja, i varje fall någon som inte heter Svensson i efternamn. Sebastian Hedlund är med andra som klippt och skuren för MIF, med sina fina djupledsegenskaper och sin näsa för nätande. En lite skadesargad kropp oroar visserligen, men om Hedlund klarar sig utan värre problem så tror jag att han gör över 20 mål i division 4 i år. Potentialen finns.

7. Benjamin Rehnlund (IFK Åmål —> Skoftebyns IF)

Det är inte säkert att Benjamin Rehnlund får stå så många A-lagsmatcher för Skoftebyn i år, men han är likväl väldigt viktig för Skoftebyns division 2-öde. Varför? Jo, nu är konkurrensen nämligen stenhård mellan honom och Michael Källehult, som tidigare har varit förstavalet på Nysätra. Deras rivalitet lär bidra till att steg tas i rätt riktning, och nog är det så att Skoftebyn till och med har en av de absolut starkaste målvaktsuppsättningarna i hela serien.

8. Iba Ramic (Vänersborgs FK —> Vänersborgs IF)

Det brukar slå gnistor kring Ramic, som ju är en kvalitetsspelare av rang. Han springer enorma sträckor, är explosiv, bra med bollen och oerhört jobbig att möta. Hans ankomst lär också minska saknaden av Samir Fehric, som presterade allt sämre mot slutet av sin VIF-sejour. Om Ramic gör vad han är bäst på så lär Fehric till och med snart vara bortglömd på Vänersvallen.

9. Marcus Olsson (Göta BK —> Edet FK)

Äh, man hade kunnat slänga in vem som helst i den där paketaffären där såväl Joakim Berg som Tobias Gustafsson och Marcus Olsson gick från Göta till Edet. Men en målskytt är en målskytt, och det har kanske Edet saknat på sistone. En skadefri Olsson garanterar nämligen åtminstone 15 fullträffar i femman, och det kan faktiskt räcka ända fram till en slutlig serieseger. Jag hade i alla fall inte varit överraskad om det blev så.

10. Robin Svensson (IFK Åmål —> Åsebro IF)

Det var inte helt väntat att Robin Svensson skulle skriva på för Åsebro under vintern, men så blev det till slut. I honom får det nyblivna division 5-laget – som lär vara tillbaka i fyran inom ett par säsonger – en mittfältare som behärskar det mesta: han vinner boll, fördelar den och är egentligen en komplett tvåvägsspelare. I sina bästa år, dessutom. Behåller Svensson hungern för framgångar så kan han mycket väl utföra stordåd på Rudevi.

Senaste onsdagslistorna:
30/3: Bästa värvningarna (dam)
23/3: Mest spännande tränarna
16/3: Årets genombrott (dam)
9/3: Årets genombrott (herr)
2/3: Årets hetaste matcher

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*