Taktiken i fokus inför ”Slaget om Vänersborg”


Så här såg det ut 2014, när Vänersborgs IF och Vänersborgs FK senast möttes i seriespel. På bilden syns Stina Persson och Elin Eriksson. (Bild: Kent Eng)

Vilket är egentligen Vänersborgs bästa damlag?
Svaret får vi kanske redan på lördagen.
– Det är klart att vi ska ha ett litet favoritskap, säger VFK-tränaren P-A Lundkvist inför mötet med VIF.

Damfotbollen har en stark tradition i Vänersborg. Faktum är att VIF:s seniorsatsning drog igång redan 1969, och den har pågått ända sedan dess.

Samtidigt har åren sedan millennieskiftet knappast varit överdrivet framgångsrika – man har åkt hiss mellan trean och fyran, och först under fjolårssäsongen togs steget till den ”nya” tvåan.

Det går att sätta i stark kontrast till Vänersborgs FK, som startade sitt första damlag 2013. Därefter har man – utan att vinna sina serier, anmärkningsvärt nog – klättrat två pinnhål på divisionsstegen och ställs nu återigen mot rivalen VIF. Dessutom med pressen på sig att vinna.
– Det känns kul: jag är en sån människa som älskar utmaningar. Jag har lärt mig att tycka om derbyn och avgörande matcher, och det har jag försökt förmedla till mina spelare också. Det tycker jag att jag har lyckats med inom herrfotbollen, säger P-A Lundkvist, ny tränare för året i VFK.

Han är också beredd på ett taktiskt rävspel i derbyt.
– Jag har sett VIF både i träningsmatcher, DM och på träning och det är ett lag som vill spela fotboll. Samtidigt har man sett på senare tid, när de mött bättre lag, att de frångått sin spelidé, menar Lundkvist som var på plats när just VIF spelade 1-3 mot Lödöse Nygård i premiären.

Att den strategiska aspekten har stor betydelse inför lördagsmötet tror också Patrik Thulin, huvudansvarig hos ”Duvorna”, som de rödklädda kallas.
– Jag fokuserar ganska mycket på VFK:s spel, om jag ska vara ärlig. Det är inte så att jag inte tror på min modell, men jag förstår att de har favoritskapet och mer färdigutvecklade spelare än vad jag har. De är inte bättre på alla positioner, men vi har ingen Jennifer Rosén som gjort flera hundra A-lagsmatcher i division 2, eller någon Josefin Berg som spelat i allsvenskan, säger VIF-tränaren.

Å ena sidan saknar Thulin nyckelspelare som Linn Hägg och Kajsa Mazola, men å andra sidan konstaterar han – något spekulativt – att VIF dam ”aldrig någonsin spelat så bra som i första halvlek mot LNIK”.
– Och vi måste göra en väldigt, väldigt bra fotbollsmatch även här för att ta poäng. Så enkelt är det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*