Derby på Dal – för första gången på 30 år

Mellerud har sina Svenssons.
Och Brålanda har sina Anderssons.
På måndag möts också klubbens A-lag – för första gången sedan 1986.

Anders Andersson behöver inte gräva länge i minnesförrådet innan han får upp bilder på näthinnan från de där matcherna för exakt 30 år sedan. Själv hade han fyllt 20 och var nybliven förstemålvakt i Brålanda IF, som då hörde hemma i division 4, vilket då också var Sveriges fjärde högsta serie.

Oskar A - Ek

Då vann BIF med 1-0 hemma mot Melleruds IF på Sörbyvallen. Returen på Rådavallen slutade 0-0.

– Det här var under en tidsperiod när Mellerud var lite av ett jojo-lag, i positiv bemärkelse. Det var mer upp än ner. Och vi har ju inte spelat i samma serie sedan dess, konstaterar Anders Andersson.

Samma säsong gick för övrigt MIF upp, medan BIF positionerade sig i mitten av tabellen.

När det nu är dags för nästa superderby på Dal så återfinns Anderssons söner Oskar (bilden), 22, och Karl, 18, i Brålandas trupplista. Den förstnämnde är dessutom kapten, och har ett förflutet i just Mellerud.

– Om det blir speciellt att möta dem? Nej, det är väl inget jag har reflekterat över. Jag har i alla fall inte taggarna utåt mot Mellerud, utan tycker att det är en bra klubb, säger Oskar Andersson.

Han fortsätter:

– Men det är en rolig grej, för de har ju alltid definierat sig som storebror och gör det fortfarande, och det är de historiskt sett, men nu hoppas vi ge dem en match.

Samtidigt är det så att klubbarna tillhör olika ändar av Bohuslän/Dalfyrans tabell: MIF har bara förlorat en match, medan BIF endast vunnit en.

– Jag må vara färgad, men jag tycker att vår placering är lite missvisande. Vi har presterat bättre än vad vi har fått poäng, helt enkelt, säger mittfältaren Andersson som också är måttligt imponerad av Mellerud så här långt:

– De har inte sett så bra ut av det jag sett. De känns svagare i år jämfört med tidigare.

Om MIF vinner så är det förmodligen – baserat på Anders Anderssons minne – lagets första seger i dessa derbysammanhang sedan 1982. Man får dock två chanser till det, då även en ”gubbmatch” ska avverkas före avsparken på måndag.

Givetvis med Anders Andersson mellan BIF:s stolpar.

Fotnot: I gubbmatchen ställer Brålanda upp med följande spelare: Anders Andersson, Kent Dahlberg, Roger Hecktor, Jörgen Johansson, Henrik Andersson, Perra Jonsson, Tomas Jalet Petersson, Per Aronsson, Matias Aronsson, Marcus Skogsberg, L-O ”Chico” Hägg, Bengt Svensson, Robinson-Jukka Hedemäki & Anders Broberg.

(Bild: Marcus Ek)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*