Adeshigbin besviken på VFK:s agerande

Kenny Adeshigbin lämnar i dag Sverige för USA då han inte längre har de tillstånd som krävs för att uppehålla sig i landet. Enligt honom beror det på slarv och felaktig information från Vänersborgs FK. (Bild: Sebastian LaMotte)
Kenny Adeshigbin lämnar i dag Sverige för USA då han inte längre har de tillstånd som krävs för att uppehålla sig i landet. Enligt honom beror det på slarv och felaktig information från Vänersborgs FK. (Bild: Sebastian LaMotte)

Idag reser Kenny Adeshigbin hem till USA. Han gör det med oro i kroppen – efter att ha vistats olovligt i Sverige under tre veckor.
– Jag har fått många löften här, men det har visat sig vara tomma ord, säger han.

Den 1 mars återvände Adeshigbin till Vänersborgs FK för att göra sin andra säsong i klubben. Det proffskontrakt som amerikanen hade haft under sitt debutår var vid det här laget omvandlat till ett amatör­avtal. Intentionen var att anfallaren, via VFK, skulle hitta ett jobb och därigenom säkerställa sin fortsatta vistelse på svensk mark.

I tre månader arbetade Kenny Adeshigbin ideellt med ett av föreningens flyktingprojekt i väntan på en mer permanent lösning. Han säger sig också ha fått garantier från sin kontaktperson, Johan Möller, om att det skulle lyckas.
– Jag pressade honom vid ett tillfälle och han sa att kommunen skulle kunna bidra med de ekonomiska medlen. ”Perfekt”, sa jag, ”men när kan vi jobba med min a­nsökan om ett uppehållstillstånd?” Och han svarade att det skulle komma snart. Han försäkrade mig om det för en månad sedan ungefär, berättar Adeshigbin, omgiven av packade väskor i sin etta i centrala Vänersborg, bara en välriktad crossboll från Sportcentrum.

Men tiden gick och när den 1 juni kom – det datum då spelarens turist­visum gick ut – hade inget a­rbete ordnats fram, och inga handlingar skickats in till Migrationsverket. Han var plötsligt, utan att veta det själv, i Sverige på olovlig basis.

I samma veva valde Johan Möller att, i samförstånd med VFK, tillfälligt lämna sin position i herrsektionen.
– Han hade önskemål om att backa undan, och vi stöttade hans förfrågan, berättar Roger Engström som tillsammans med Per Råhnängen tog över rollen, och således även ärvde Adeshigbin-frågan.
– Då hade det gått några dagar in i juni och Kenny fick inte stanna längre egentligen. Det var kört att söka ett arbetstillstånd. Det märktes att det kom som en chock för honom, säger Engström som ringde en handfull samtal för att rädda upp situationen, men utan framgång.

Istället tvingades Kenny Adesh­igbin lämna staden och laget med omedelbar verkan.
– Folk vill inte ta ansvar för sina handlingar, de vill bara gömma det och rikta fokus mot annat. Det gör verkligen ont att höra det, samtidigt som jag vet vilka jag har att göra med, konstaterar han.

På söndag anordnar Vänersborgs FK en gratis musikfestival med lokala artister på Restad gård.? Initiativtagaren Johan Möller från VFK

Enligt Johan Möller (bilden) så gavs han ett muntligt löfte om att Vänersborgs kommun skulle k­unna ordna medel för att finansiera en anställning till Adeshigbin, men beslutet drog ut på tiden. Det var sedan i detta skede som Möller tog en timeout från fotbollen.
– Vad jag har lärt mig i efterhand är att jag kunde ha legat på Kenny hårdare om att förlänga turist­visumet. Eller jag – Kenny är också vuxen och kunde själv ha gjort det. Där är vi egentligen lika goda kålsupare.

Borde ni inte ha informerat Kenny Adeshigbin om den uppkomna situationen tidigare?
– Jag berättade väldigt noggrant att en förutsättning för att detta skulle gå i lås var att medlen skulle vara säkrade, och det var de inte än. Det var han införstådd med.

Hur känner du kring att han nu tvingas åka hem?
– Jag är jätteledsen för hans skull. Jag försökte få det att funka så bra som möjligt för honom och när det här inte gick i lås så blev jag väldigt besviken, säger Möller.

Situationen kompliceras dess­utom ytterligare av följande faktum: Adeshigbin har i juni månad medverkat i två matcher – 4-1-­segern borta mot Kortedala, samt DM-avancemanget mot Borås AIK – utan att ens få befinna sig inom landets gränser.
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, men vi har en bestämmelse när det gäller seriespel som säger att om en obehörig spelare spelat så ska den icke felande föreningen vinna matchen med 3-0. Så den stora frågan är om han inte v­arit behörig på grund av det här, säger Anders Hübinette, jurist på Svenska fotbollförbundet, som dock konstaterar att ”huvudregeln för att spela fotboll i Sverige är att man ska ha rätt att vistas här också”.

Enligt Lars Helmersson, tävlingschef för samma förbund, finns få liknande fall sedan tidigare. Ett är från 2009, när Wanderson representerade Gais utan giltigt arbets- och uppehållstillstånd. Då avslogs en protest gällande ett matchresultat för att den inkom för sent.
– Det finns två alternativ: a­ntingen kan saken anmälas av berörd part, det vill säga inom fem dagar från matchtillfället, eller så kan disciplinnämnden ta upp det på eget initiativ, säger Helmersson som poängterar att ett eventuellt straff även kan vara rent monetärt.

Det är dock enbart spekulationer, precis som de tankar som rör sig i Kenny Adeshigbins huvud just nu, inför återvändandet till USA. När han åkte hem i november så hade VFK inte fixat de handlingar som behövdes, och resultatet blev ett flera timmar långt förhör med tulltjänstemän och polis vid mellan­landningen i Paris.
– Jag har varit här mer än de tre månader som jag fick, så vem vet: jag kan hamna i trubbel nu också, konstaterar han oroligt.

Trots den vetskapen ser Adeshigbin mot framtiden med tillförsikt.
– Jag gillar Vänersborg och människorna där, och det känns som hemma på ett sätt. Därför ska det bli ledsamt att lämna. Men mitt liv slutar inte här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*