Johansson redo för ny säsong i Grekland

Jakob Johansson, till höger, ser fram emot ännu en säsong i AEK Atens tröja. (Bild: Bildbyrån)
Jakob Johansson, till höger, ser fram emot ännu en säsong i AEK Atens tröja. (Bild: Bildbyrån)
I lördags tog semestern slut för Jakob Johansson.
– Jag blir lätt rastlös så det var skönt att komma igång, säger mittfältaren som hoppas överträffa fjolårssäsongen i AEK Aten, den hittills bästa i hans karriär.
Det har gått mindre än en månad sedan Johansson spelade sin senaste match, i det grekiska playoff som avgörs mellan de fyra lagen närmast bakom seriesegraren i ligaspelet, där bland annat en kvalplats till Champions League finns i potten.
AEK slutade trea efter seriens första 30 omgångar, och hamnade på samma placering i playoffgruppen. Det innebar en slutlig fjärdeplats när fotbollsåret summerades.
– Vi föll igenom i de sista matcherna och det är trist såklart. Samtidigt fick vi fira ännu en triumf genom att vinna grekiska cupen, vilket betydde mycket för både oss och supportrarna, säger Jakob Johansson på telefon från den grekiska huvudstaden, i pausen mellan de två försäsongspass som klubben genomför dagligen.
Ledigheten dessförinnan tillbringade han framförallt på västkusten, i familjens stuga, men också i Björndalen i Trollhättan, där han växte upp. Timmarna på stranden och klipporna är dock lätträknade.
– Ja, jag är väldigt solskygg, även i Sverige. Jag gillar inte att steka i solen och får en del pikar för att jag är ganska vit trots att jag bor i Grekland, säger 26-åringen och skrattar.
Johansson har däremot inte befunnit sig i skuggan för AEK under sina 18 månader i klubben. Under den senaste säsongen bokfördes han för flest matcher av samtliga spelare i truppen och noterades dessutom för fem mål.
– Det betyder jättemycket, inte minst för självförtroendet. Man kan slappna av i sitt spel på ett annat sätt och då går det oftast bättre. Sedan hade vi det lite turbulent med många tränare under säsongen, men jag har hela tiden känt stödet från vem vi än haft.
Förra hösten inleddes med Traianos Dellas som huvudansvarig, men han avgick i oktober och ersattes tillfälligt av U20-coachen Stelios Manolas. Gustavo Poyet tog sedan över, men sparkades i våras då han anklagades för att ha förhandlat med andra klubbar bakom AEK-ledningens rygg. Manolas togs därför tillbaka, och delade ett tag sysslan med Nikos Panagiotaras.
I början av juni kom så den förre georgiske förbundskaptenen Temuri Ketsbaia till AEK. Hans välkomstpresent blev en högprofilerad förstärkning: Dmytro Chygrynskiy, med ett förflutet i Sjakhtar Donetsk och Barcelona.
– Jag har möjligtvis hört hans (Ketsbaias) namn i förbifarten när jag nördade ner mig i Premier League för 15 år sedan, men annars är det en ny bekantskap. Det är svårt att säga så mycket efter bara några dagar här, men han har gett ett positivt intryck så här långt, säger Johansson.
Efter en relativt ryktesbefriad sommar – och med två år kvar på sitt nuvarande avtal – är han också inställd på en fortsättning i AEK.
– Jag trivs bra med både fotbollen och det sociala, så det skulle krävas något bra för att flytta härifrån. Visst kan det hända, men just i detta nu ser det inte ut att bli så, säger Jakob Johansson som snarare haft fullt upp med att följa EM-slutspelet på tv.
Där fick han se förbundskapten Erik Hamrén göra sina sista matcher i landslaget innan han nu ersätts av Janne Andersson. Kanske kan det öppna för Johansson i blågul dress framöver?
– Mitt fokus ligger på det vardagliga och klubblaget, men skulle jag få chansen så hade det varit fantastiskt roligt.
Du säger själv att din fjolårssäsong var den bästa i karriären. Vad har du för målsättning under nästa?
– Jag vill få fortsatt förtroende först och främst. Vi är en klubb som satsar och det kommer säkert komma in ännu fler nya spelare och konkurrenssituationen blir tuff. Sedan ska det också bli väldigt spännande att få komma ut i Europa för första gången med AEK. Det hade varit kul att uträtta något där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*