Dags för ännu en Klassboll

Nu är det dags igen för en fotbollsfestlig heldag på Hallevi IP, Stavrelunds IP och Torsbovallen. På lördag mellan kl 08.00 och 17.00 invaderar skolelever från Vänersborg och Trollhättan de tre spelplanerna i Klassbollen.

– Det ser jättebra ut i år, i Vargön minskar vi bara med något tiotal spelare jämfört med 2016, men i Trollhättan ser vi ett litet plus och det är förstås väldigt roligt, säger Stefan Svensson, mannen som har helhetskoll på Klassbollen i de båda städerna.

Klassbollen, fotbollsturneringen för förskoleklass upp till och med årskurs 6, har många år på nacken nu och behåller alltså sin popularitet.

– Det här är så mycket mer än en fotbollsturnering. ­Killar och tjejer träffas och gör något kul tillsammans vid sidan av skolan, säger Stefan Svensson, som tror att den resultaträkning som tidigare gällde ­i Klassbollen, men som slopades helt i fjol, har inneburit en positiv utveckling av arrangemanget.

– Det har slagit väl ut. De som kanske inte är så bra på fotboll får till exempel mer speltid än tidigare.

En fördel med Klassbollen är att både killar och tjejer är med. Reglerna säger nämligen att minst två av varje kön måste vara på planen samtidigt.

– Det är en av anledningarna till att tjejfotbollen växt sig så stark i våra kommuner, säger Stefan Svensson.

Klassbollens syfte är dock inte att få barn och ungdomar att börja spela fotboll – naturligtvis är det en bonus om så sker – utan att få dem att röra på sig.

– Lyckas vi med det, har vi i alla fall bidragit med något positivt, säger Stefan Svensson, som varit med i 16 år och som lever med Klassbollen ”24 timmar om dygnet” så här bara ett par dagar innan det är dags för avspark.

Vad har du beställt för väder tills på lördag?

– Sol, men jag har misslyckats kapitalt många gånger i det avseendet. Den senaste prognosen jag sett säger att det ska bli växlande molnighet och 20 grader, vilket skulle vara perfekt.

Stefan Svensson är dock luttrad när det gäller just växlande väderförhållanden under Klassbollen.

– Tre år har det inte regnat överhuvudtaget, två gånger har det varit ihållande regn och resterande år har det varit växlande med en del regnskurar.

Text: Toni Andersson
Bild: TTELA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*