Bäckström klar för VM i hinderbana

Martin Bäckström slutade att spela fotboll – men inte tävla.
Nu är han kvalificerad för VM i hinderbanelöpning.
– Jag försöker bli så bra som möjligt, men målet är inte att bli bäst, säger 26-åringen.

Bäckström

För de flesta är Martin Bäckström känd som en fotbollstalang utöver det vanliga, åtminstone var han det för några år sedan. Den karriär som började i Wargöns IK fortsatte vidare i FC Trollhättan, Skoftebyn samt Gauthiod innan den så småningom slutade i division 1-laget Oddevold.

2013 valde nämligen mittfältaren att avbryta sin resa mot eliten. Han hade tröttnat på fotbollen och ville ägna tiden åt annat.

Sedan två och ett halvt år studerar Bäckström i Örebro och det är också där som han lagt grunden till sin nya satsning i Obstacle Course Racing (OCR), eller hinderbanelöpning som det också kallas. Under detta paraply ryms tävlingar som Toughest, Action Run och Tough Viking.

– Toughest är väl mest tävlingsinriktat, även om det också lockar massor av motionärer. Det är där som det är mest meriterande att lyckas i Norden, berättar Martin Bäckström som prövade sporten på skoj för några år sedan och insåg att han hade en fallenhet för den.

Talangen och det hårda jobbet har också – tack vare en 18:e plats i helgens Toughest-tävling i Stockholm – tagit honom till VM, som avgörs i Toronto, Kanada, i oktober.

– Norra delen av Europa är med i de här tävlingarna och det krävs att man kommer topp 20 för att gå till VM, så är väldigt svårt att ta sig dit. Men det har ändå varit min målsättning att göra det och det gick ju, säger Bäckström nöjt.

Hur stor var marginalen nedåt egentligen?

– Du, det vet jag inte – jag kollar mer uppåt jag, haha… 

Tror du att du haft nytta av din fotbollsbakgrund i den här tävlingsformen?

– Kanske lite. Jag blir till exempel inte så nervös som min flickvän blir, hon har ju inte samma idrottsliga bakgrund på det viset. Sedan vet jag ju såklart att man måste träna för att bli bra.

Om Martin Bäckström däremot kommer iväg till VM är en annan femma. Kostnaderna är stora och med tanke på att sporten inte är medlem i Riksidrottsförbundet så finns inga bidrag att få. Men det är också några månader kvar tills det är dags.

Det fanns också en fråga som var tvungen att ställas före intervjuns slut:

Saknar du fotbollen idag?

– Nej, det funkar ganska bra. Jag kollar på mycket fotboll så jag har inte känt något jättebehov av att lira. Jag är lite förvånad över det själv, men det beror nog på att jag har fyllt hålet med annat, säger han.

(Bild: Toughest)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*