Hugo och Liam sätter avtryck i Vänersborg

Hugo Engström har fått sitt stora genombrott i Vänersborgs IF under den här säsongen. (Bild: Sebastian LaMotte)
Hugo Engström har fått sitt stora genombrott i Vänersborgs IF under den här säsongen. (Bild: Sebastian LaMotte)

Som ungdomsspelare ställdes Hugo Engström och Liam Öhrberg ofta mot varandra.
Idag är de båda 16-åringarna återigen konkurrenter – men otippat nog i varsin division 2-klubb.
– Det förvånar mig inte att det gått så bra för Liam, säger VIF-yttern Hugo, och får ett liknande omdöme från VFK-mittfältaren.

Den svenska fotbollen beskylls titt som tätt för att vara åldersdiskriminerande, men det är ingen anklagelse som kan riktas mot Vänersborgs båda flaggskepp. Tvärtom har den här säsongen visat att det finns fotbollstalang i överflöd hos både VIF och VFK.

I den förstnämnda klubben har nämligen 18-årige Markus Karlsson varit ett permanent inslag i startelvan, samtidigt som bänken innehållit flertalet framtidsnamn.

Ett tillhör Hugo Engström. 16-åringen, vars pappa Håkan var en skicklig lirare i såväl bandy som fotboll på sin aktiva tid, lyftes upp från juniortruppen inför säsongen och har hunnit spela två matcher från start, bland annat den senaste mot FC Trollhättan.

– Jag hade verkligen inte det som mål i början på säsongen när jag fick komma upp och träna, men allt eftersom har jag känt att det gått bättre och bättre. Jag har kommit in i spelet och känt mig som en i laget. Då tar man mer plats, konstaterar Hugo Engström.

Samtidigt har det varit en utmaning att pröva vingarna på såpass hög nivå.

– Det har varit roligt och spännande att få chansen, men även nervöst. Jag har bara försökt spela enkelt och ändå göra min grej och utmana. Det är också det jag tror att Frank (Rosendahl, VIF-tränaren) gillar att se.

2

Parallellt i grannklubben VFK har, som sagt, den jämnårige kompisen Liam Öhrberg (bilden till höger) – tillsammans med flera andra ynglingar– fått samma möjlighet. Hans fotbollsresa inleddes i Trollhättans FK men har på senare år tagit raketfart på Vänersvallen, där Liam i förra veckan gjorde sitt första division 2-framträdande från start.

– Det har gått väldigt snabbt faktiskt, säger innermittfältaren som lyssnat noggrant på råden och instruktionerna från tränaren Henrik Fridolvsson.

– Han är noga med allting och vill att man ska lära sig mycket. Jag tror att jag spelar lite mer med huvudet nu än tidigare.

Fridolvsson är också full av beundran för Liam Öhrberg:

– Det är en mycket spännande spelare som redan nu är väldigt mogen i sitt spel. Det känns som att han har spelat seniorfotboll i hela sitt liv, säger VFK-coachen som hävdar att yngre spelare annars har en tendens att förändra sitt spel när de flyttas upp en nivå, medan Liam fortfarande gör det han kan bäst.

Hur långt det räcker? Henrik Fridolvsson menar att Liam Öhrberg har förutsättningarna för att nå eliten, om han själv vill.

Och jodå, det kan han tänka sig.

– Jag vill bli fotbollsproffs, säger Liam som även i det avseendet är lik Hugo Engström.

– Jag har tänkt att det hade varit oerhört roligt att nå allsvenskan i alla fall, för då lever man väl ändå på fotbollen? Sedan får vi se hur det går längs vägen, säger VIF-löftet.

(Nedre bild: Albin Landgren)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*