Tim äntligen friskförklarad från cancern

Ett oväntat cancerbesked omkullkastade tillvaron för Tim Klaar. Men nu är han äntligen friskförklarad. (Bild: Privat)

Bara 26 år gammal fick Tim Klaar det värsta besked man kan få:
Han hade drabbats av cancer.
Tre månader senare är BoIS-profilen äntligen friskförklarad.
– Det har varit en jäkla resa, säger han.

2017 hade precis blivit till 2018 när Tim Klaar upptäckte en knöl på den ena testikeln. Det var säkert inget allvarligt, tänkte han, men ändå gnagde en viss oro inom honom.
– Lika bra att gå till vårdcentralen så att jag slutar noja över det.
Läkare var Peter Takac, som lämpligt nog spelar i Trollhättans BoIS C-lag på fritiden. Han skickade Tim vidare till urologen på Uddevalla sjukhus där det visade sig att det under ett gammalt ärr – orsakat av ett fall i trappan när han var liten – dolde sig antingen en tumör eller, i värsta fall, cancer.

Läkarna vågade inte chansa på att det var en godartad tumör utan valde att operera på Sahlgrenska i Göteborg bara några dagar senare. Och snart fick Tim veta att det var just cancer – en sjukdom som dödar tusentals svenskar varje år.
– När jag fick det beskedet så pausades livet. Det kändes helt orimligt. Det var ju egentligen en ren slump att jag ens åkte in och kollade upp det för jag hade läskigt nog inga symptom alls, berättar han.

Istället för planerad försäsongsträning på Torsbovallen väntade cellgifter och några dagars permanent uppehälle på Sahlgrenska. Behandlingarna och blodproven avlöste varandra.
– Det var en jäkla cirkus, minns Tim Klaar som samtidigt inte höll någon fasad uppe – tvärtom berättade han för nära och kära vad som hade drabbat honom.

Det inkluderade lagkamraterna i såväl BoIS som Skoftebyn futsal.
– Ja, de visste hela tiden och har varit väldigt stöttande. Det är många som har hört av sig och jag har fått mycket kärlek under den här resan. Det är jag väldigt tacksam för.

Just testikelcancer har relativt sällan dödligt utfall, men om sjukdomen hade upptäckts senare så skulle det ha krävts en ännu mer omfattande operation och längre behandlingstid.

Nu kunde Tim på torsdagen istället, tillsammans med sambon Amanda Sjöö, fira att han blivit friskförklarad.
– Det var en jäkla lättnad. Man fick glädjetårar. Jag kan få ett glädjerus bara jag tänker på det, det är helt jävla underbart, säger han.

26-åringen kan därmed återigen återgå till arbetet med den egna firman, som heltidsstuderande Amanda skött under tiden, och börja träna igen. Men en comeback i BoIS A-lagströja lär dröja.
– Det blir ju till att börja om från början. Alla muskler har i princip blivit fett, lungkapaciteten är borta. Samtidigt är det ingen rehab, utan jag får träna lätt och se vad kroppen klarar. Det är verkligen som att starta från noll.

Tim kommer inte heller att stå vid sidlinjen när BoIS premiärspelar i division 3 mot Gerdsken i helgen.
– Nej, jag och Amanda ska åka iväg till Göteborg och bara njuta. Det ska bli gött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*