Ord och handlingar som sårar går inte att ta tillbaka…

Det finns tillfällen då jag väger mina ord väldig nog. Ord har en tendens att såra ibland mer än man kanske tänker på. Vilka giftpilar ord kan vara. Har tänkt på det många gånga hur ord som sagts i vredesmod har hängt kvar flera år senare och påverkat. Tänkt vilken makt det ligger i ord, när folk vrider och vänder på ord och lägger ord i andras mun som man aldrig själv har uttalat! Det hände mig nyligen ingen rolig upplevelse. Fruktansvärt men som tur var fick jag hjälp med att rentvå mitt namn!

Har suttit i samtal med folk och talat om saker de ångra att de gjort eller sagt. När man gjort en handling man ångra går det inte att få den ogjort, ord som man uttal går inte att ta tillbaka hur gärna man än önskar att det vore så! Det kan ju vara allt ifrån en småsak till något stort som fått förödande konsekvenser. Och även om man säger förlåt så är frågan om såret som uppstått kan läka eller inte? Den du sårat genom ord eller handling kanske aldrig i sin vildaste fantasi kunnat tro du var kapabel att såra…

Har skrivit det förut för tycker det var så bra när jag fick hör det första gången, att förlåta är ju en sak men att sedan lita och våga ha förtroende för den personen som vill ha förlåtelse är ju en helt annan sak! Att vinna tillbaka någons förtroende kan ta lång tid och ibland går det inte hur gärna man kanske än vill. En del kan förlåta men inte glömma. Som kristen lär man ju ut att förlåtelse är ”A och O”, så säger det igen att förlåta är en sak, men att ha förtroende är en annan sak! Och att överlåta den ultimata förlåtelsen till Gud och be Honom förlåta.

Visst är det mänskligt att göra fel och säga fel. Men jag tror att det aldrig är fel att tänka efter en gång extra på vad du säger och måna om de du älskar, för som sagt orden som lämnar din mun går inte att ta tillbaka! Ställ dig själv frågan lite oftare: Är det du är på väg att säga uppbyggande kärleksfulla ord eller inte? Fundera på om det du gör är en kärleksfull handling, eller om det du gör kommer att såra någon du älskar?

Zuleta ord idag: Om du måste säga förlåt till någon idag, rannsaka då dig själv och ställ dig frågan om du medvetet valde att såra?