Du Gamla Du Fria, Tankar Om Detta…

Du gamla du fria…

”Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,

för Sverige, den kära fosterjorden.

Jag byter Dig ej mot allt i en värld

Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!

Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!”

Ja idag är det nationaldagen och versen här ovan är ett tillägg av Louise Ahléns.

Frågan är om vi kan och vågar sjunga den texten i dessa tider som nu råder med hot ifrån terrorism som kryper allt närmare och närmare? Frågan är om vi kanske bör sjunga den texten just därför?

Är Sverige så fritt idag som vi sjunger? ”Du gamla du fria”(…) Är det verkligen så? (…) ” Du glädje rika sköna(…)

Jag minns när jag var liten och kom hit som adopterad 4 åring och trodde jag kommit till paradiset. ”Din sol din himmel dina ängar gröna”(…) Men inte var Sverige ett paradis det fick jag klart för mig tyvärr ganska fort, att vara mörkhyad i Sverige då var inte lätt. (1984) Idag 2017 har vi kommit längre betydligt längre, mångfalden blommar och är likt jämställdheten  ett ord som används ofta…

(…) ”då ärat Ditt namn flög över jorden. Jag vet att du är och Du blir vad Du var. (…)”

Så visst har vi mycket vara stolt över tänker lilla jag här i Sverige, 2017men fortfarande har vi en hel del att jobba!

Så när vi stämmer in i sången idag funderar jag ändå  på tänker folk på vad det är vi sjunger? För ingen är väl ändå så stolt som när flagga hissa för Sverige när vi idag  stämmer upp till sång eller ? Eller när någon av våra landsmän man som kvinna eller hen gjort något bra för VÅRT land! Då sjunger vi ALLA i kör! Kom ihåg att det var inte så länge sedan vi förbjöds att sjunga vår nationalsång för att rasisterna och nazisterna försökte ta ifrån oss våran nationalsång så stäm nu in i sången med stolthet och tänk på va ni sjunger idag :

” Ja jag vill leva jag vill dö i norden,

Ja jag vill leva jag vill dö i norden”.

Visdomsorden idag får bli; var stolt över den du är när du  i hjärtat vet vem och vad du är stolt över så går det lättare.

Zuletas tankar idag