Älska Din Nästa Så Som Dig Själv…

Har tänkt mycket på dessa orden genom åren och undrar om jag någonsin kommer att sluta reflektera över dem. Jag älskar ju människor och att lära känna nya människor tycker jag berikar mitt liv. Tänker att i varje nytt möte med en medmänniska så har man något att lära.

Men att ”bara” älska andra människor är ju inte vad denna gyllene regel säger. Utan man skall älska andra så som sig själv. Tänkte ett tag att det då handlade om att älska andra så som man själv önskade att andra skulle älska en helt enkelt. På modernare svenska (kanske) behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Men i och med att jag träffat många människor som har haft det tufft i livet och varit utsatt för mycket grymhet, så har jag insett att sista biten i ”älska din nästa så som dig själv” kan bli en kamp då man kanske inte älskar sig själv överhuvudtaget. Har man blivit behandlad illa under en lång tid så kan man ju tyvärr tro att man inte är värd att älskas. Och kan man då själv ge kärlek om man är fattig på kärlek till sig själv?

För budordet som det kallas talar ju om att man inte bara skall ge kärlek till andra utan att man skall ha ett uns av kärlek till sig själv också! Eller hur!

Och vad händer om man haft ett liv i överflöde på kärlek och blivit behandlad som en kung hela livet, har man då fått ett uns av egocentrism. Då kan man ju vara fylld av självbeundran och utvecklat en from av egen kärlek, då kanske man är oförmögen att ge kärlek till någon annan än sig själv och missar början på budordet ”älska din nästa, så som dig själv…” det blir ju också fel.

Budet rymmer så otroligt mycket mer än vid första anblicken tänker jag. Att älska och bli älskad är ju inte samma sak. Att kunna ge kärlek och att kunna ta emot kärlek är ju en konst. Det är inte alltid att detta går hand i hand för alla.

Efter mycket reflekterande har jag för egen del insett att jag haft perioder då jag öst kärlek över andra, men inte älskat mig själv, och då har jag inte klarat att ta emot all kärlek från andra. Har insett att den kärleken som ges kan förvaltas och  liksom växa i en själv för att kunna ge ännu mera till flera.

Nu för tiden så räcker det med att jag får en droppe kärlek så kan jag ge en hel ocean kärlek tillbaka… kanske är det lite av det som orden betyder ”älska din nästa så som dig själv”. Kanske är det så enkelt. eller så kommer jag fundera vidare på detta, förmodligen.

Som kristen tänker jag att Guds kärlek får strömma i mig och genom mig till andra, men jag får aldrig tömma mig på Guds kärlek, för en del av den kärleken är ju ämnad för lilla mig!

Hur tänker du om dessa ord, har du funderat.

Zuletas ord får bli: låt kärleken flöda i dig och genom dig till andra men glöm inte bort att även du är värd att älskas.

Zuletastankar idag