Onsdagslistan: FCT:s mest minnesvärda matcher

Veckans Onsdagslista är mer nischad än någonsin tidigare, men inte desto mindre intressant. Benny Johansson, skribent för FC Trollhättan sedan bildandet 2001, rankar nämligen klubbens mest minnesvärda matcher genom tiderna. Benny valde att ta med sex matcher, istället för de fem som annars blivit kutym på bloggen. Men vem är jag att neka honom? Nä, exakt.

Trevlig läsning, kära läsare!


2002: FCT förlorar mot Falkenberg och missar avancemanget till superettan. (Bild: Bengt Nilsson)

1. FALKENBERG-FCT 2-1 (2002)
”Vem kommer inte ihåg den ödesdigra dagen på ett vinterklätt Falkenberg IP 2002, det som numera kallas för ’Snömatchen’ och finns förevigat som tavla i Falkenbergs klubbhus? Elva supporterbussar och oräkneligt antal bilar med fans från Trollhättan stöttade de svarta, vilka såg ut att gå mot en säker seger och avancemang till superettan. I slutminuterna vände Falkenberg på steken och synen av Henrik Bertilssons skarvnick till 2-1 har nog etsat sig fast hos många. Det var en oerhört tung hemresa.”

2. LJUNGSKILE-FCT 0-1 (2009)
 ”Bilgin Aliosman rullade in 1-0 i slutskedet av matchen. LSK hade börjat matchen bäst, men efter en timme tog FCT över inför drygt 2 000 åskådare. Tom Pettersson hade ett ribbskott, men det dröjde till den 87:e minuten innan Bilgin frispelades av Ali Mohammadian. ’Bäst i Väst’, sjöng supportrarna på plats när matchen var slut.”

3. FLODA BOIF-FCT 2-4 (2004)
”FCT låg under med 2-0 en bit in i andra halvlek mot Floda och det såg nattsvart ut. På blott tolv minuter lyckades FCT via Andreas Kristoffersson och Andreas Wiklund prestera fyra snabba mål och tog till slut en säker seger!”

4. FCT-FALKENBERG 3-2 (2002)
”Hemmamatchen i kvalet mot superettan 2002 och drygt 4 300 åskådare på Edsborg. Frank Fahler var avstängd och den unge Björn Andersson gjorde succé från start. FCT fick stående ovationer efter första halvlek där de ledde välfötjänt med 2-0. Daniel Alexandersson lade lite sordi på stämningen i andra halvlek när han skickade in ett drömmål för FFF som betydde reducering.”

5. HAMMARBY-FCT 3-0 (2010) 
”Det var inte så många FCT-supportrar på plats mitt i sommaren, men de som var där fick se och uppleva ett sjungande och härligt Söderstadion. Hammarby vann ganska komfortabelt, men vi tror att spelare, ledare och supportrar än idag bär med sig upplevelsen från en klassisk arena inom svensk fotboll.”

6. FCT-SKÖVDE AIK 5-3 (2009)
”Kvalmatch mot superettan igen. FCT hade 2-1 att gå på från första mötet i Skövde. Den annars så stabile Alexander Faltsetas frispelade(!) en Skövde-spelare i första halvlek, och han kunde enkelt rulla in 1-0 för bortalaget. FCT var därmed bara ett baklängesmål från att åka ur superettan. Sedan vände FCT matchen totalt och gick ifrån till 5-1 innan bortalaget kunde göra två obetydliga reduceringar mot slutet.”

Bubblare: Gais-FCT 0-0 (2002), FCT-Jönköping 1-0 (2009).

(Övriga bilder: Tomas Fasth & Roger Lärk)

Tidigare Onsdagslistor:
19/3: Dalslands största talanger
12/3: Största eldsjälarna
5/3: Årets genombrott
26/2: Mest schizofrena spelarna

Finns det någon FCT-match du hade velat ha med på listan? Lägg en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*