Lördagsintervjun: ”Jag har fått en jäkla nytändning”


I veckans lördagsintervju pratar vi digital teknik och framtidsdrömmar med FC Trollhättans assisterande tränare, Daniel Lennartsson, som här syns till höger om huvudansvarige Jesper Ljung. (Bild: Tomas Fasth)

Det såg ut att vara slutet på hans tränarkarriär.
Men det visade sig vara bara början.
Att komma till FCT var det bästa fotbollsbeslut Daniel Lennartsson har tagit.

Har du alltid varit intresserad av statistik och siffror?
– Nej, absolut inte. Jag hade börjat snegla lite åt att jobba med iPad och alla de här olika programmen när jag började att träna Lilla Edet. Då hade jag inte riktigt resurserna i form av projektorer och dukar som behövdes för få ut max av det. När jag sammanstrålade med Jesper (Ljung, FCT-tränaren) så pratade vi om upplägget och han hade också börjat skissa på det, men inte riktigt tagit det till den nivån. Då kände vi båda att vi ville använda oss av statistik, så vi satte igång och tyckte att det föll väldigt väl ut.

Vad är det för statistik ni samlar?
– När vi startade förra året så satt jag och knappade in mycket under träningsmatcherna; skott på mål, inlägg, lyckade inlägg, block, crosspassningar och sådär. Men då satt jag live i matchen, och det var svårt att få med allt. Våra hemmamatcher filmade vi och då kunde Jesper lägga in allt i efterhand. Där är det ännu bättre i år eftersom alla matcher, både borta och hemma, filmas och läggs upp på en server som tränarna kan komma åt. Vi får alltmer statistik, och bättre statistik. Men det vi främst kollar på är skott på och utanför mål, inlägg, ”crossar” och passningar.

Hur utnyttjar ni denna statistik rent praktiskt?
– Bland annat skriver vi ut all statistik och alla matchhändelser och sätter upp det i omklädningsrummet så att alla spelare kan se hur det ser ut. Det är ett lite sånt ”aha, just det”-verktyg.

– Rent konkret kan man också säga att om man spelar offensiv ytter hos oss så vill vi att man ska ha många avslut och vara med och skapa målchanser. Om vi ser att man då bara har två avslut på fem matcher … det håller ju inte. Då blir det väldigt konkret, både för spelare och ledare

Jag kan tänka mig att vissa spelare är mer intresserade av statistiken än andra?
– Man kan väl säga att statistiken är bäst och matnyttigast för de offensiva spelarna, för det är där vi har räknat inlägg och skott på mål. De är nog också mer intresserade. Visst har vi med hur många skott man blockerar som back, men det är kanske inget de kollar på eller bryr sig om. De hade varit underbart om en mittback hade kommit fram och frågat hur många block han har gjort idag, men den frågan kommer inte, haha!

Vilka möjligheter finns med den nuvarande tekniken?
– Egentligen sätter vi våra egna begränsningar, eftersom vi kan använda oss av precis det som man ser i en proffsig Champions League-sändning på tv. Vi kan se vad Jonas Bjurström har för passningsprocent i en match, men det är också mer tidskrävande och vi har inte hela dagarna på oss. Vi har lagt oss på en nivå där vi kan sköta det bra, någonstans måste man inse var gränsen finns.

Blir det inte lite beroendeframkallande att ha all denna statistik? Vill man inte alltid ha mer tänker jag?
– Visst är det skoj, men vi är inte nördar. Det är inte bara så att vi sätter oss och tittar planlöst på statistik, men det är ändå intressant att följa för annars hade vi inte gjort det alls. Det ger oss också en professionalitet i våra samtal med killarna i laget, eftersom vi kan sätta oss ner och säga att ”så här har din säsong sett ut, så här många minuter har du spelat och så här många mål och inlägg har du gjort”. Annars kan såna samtal lätt bli klyschiga.

Vem av dig och Ljung är mest tekniskt lagd, om du måste välja?
– Vi är inga hackers någon av oss, haha. Nu är ju Jesper anställd på ett annat sätt än jag är, så därför är det han som ser matcherna i efterhand och lägger in allt. När vi har genomgångar är det också han som knappar in det mesta, och överlag sköter väl Jesper den biten mer. Så ja, då är det väl han som är mer hacker då.

Hur är det annars att jobba ihop med Jesper Ljung?
– Jag måste säga att det är väldigt kul. Vi har ett väldigt bra samarbete och samma syn på både fotboll och ledarskap. Det visste man ju faktiskt inte innan till hundra procent. Sedan är Jesper extremt duktig, han har spelat på en bra nivå, är utbildad och har koll på grejerna. Jag har fullt förtroende för hur han sköter verksamheten.

– Visst kan vi ha olika syn på uttagningar och hur vi ska göra, men när man har samma grundvärderingar och tänk så kan man ha de här diskussionerna utan att det blir fel. Det är väldigt trevligt att jobba ihop eftersom Jesper är så kompetent, och det var min förhoppning när jag skrev på. Jag har inte varit andretränare så mycket förut, men jag trivs väldigt bra i min roll. Jesper driver verksamheten på ett jävligt bra sätt, det är han som pratar och han som leder, och det är precis så som jag tycker att det ska vara – en stark manager.

Vad är det du kan tillföra i din roll, och vad är det som gör att du passar som tränare överhuvudtaget?
– Jag har inte utbildat mig så mycket, men jag är en bra ledare och kan känna av signaler i gruppen och hur formen är på killarna. Därifrån kan jag också vara ett bollplank till Jesper i fotbollsfrågor.

Vi har pratat om tiden före FCT någon gång, och jag vet att du hade planer på att ta en paus på obestämd tid från tränaryrket?
– Ja, jag hade bränt mig lite, det ska jag villigt erkänna. Då (i Trollhättans BoIS) var det en annan miljö och jag visste inte vilka spelare jag hade tillgång till och vilka som skulle komma och träna. Nu är det en annan verksamhet och istället har man fått en jäkla nytändning och känner att det här är riktigt kul. Sedan har man ett heltidsjobb och familj också, så man får ändå vara realist. Man vet inte hur länge man kan hålla på så här sex dagar i veckan.

– Sedan har jag ingen ambition att själv träna ett lag i division 1. Jag tycker mest att det är kul att jobba i en miljö där alla siktar framåt och uppåt och där det känns proffsigt. Vilken titel man har spelar inte så stor roll. När man har varit på tränarutbildningar så har de ibland varnat för att man ska tänka på att ens andretränare är den som först sätter kniven i ryggen på en, men så har jag aldrig känt. Jag tror att Jesper litar på mig.

Skulle du kunna tänka dig att vara huvudansvarig igen för ett lag i en lägre division?
– Jo, det skulle jag absolut kunna tänka mig. Sedan får det ju inte vara för låg nivå, för det kände jag att det inte passar mig. Vilken nivå det skulle bli och om man skulle få något erbjudande vet jag inte, men för att bli huvudtränare i division 1 så skulle jag nog behöva utbilda mig lite mer fotbollsmässigt. Här måste man ha på fötterna när det gäller fotboll; spelarna är skärptare och bättre ju högre upp man kommer.

Var det naturligt att du blev tränare?
– Nej, det var det inte. När jag fick min sjunde knädom i december 2007, då läkaren sa att det aldrig kommer att gå att spela mer, så kände jag mig tvungen att lyssna. Då ringde Wargön i januari eftersom de hade en tränare som hade hoppat av sent omsider. Ett år? Jag prövar, sa jag. Jag körde på och fick smak för det och kände att det här kanske vore nåt. Eftersom jag har utbildat mig inom ledarskap genom mitt civila yrke så passade det mig bra. Kanske är det för att jag inte fick spela tillräckligt länge som jag fortfarande har någon sorts glöd kvar för fotbollen. Jag var ingen naturlig tränare när jag var 20 år, det kan jag lova …

Vad har du haft för relation annars till FCT genom åren? 

– Jag var uttagen i förstatruppen 2001 (bilden till höger är från det året) och var med i FC när det började. Jag hade spelat i TIF året före, men sedan genomgick jag två knäoperationer under vintern och halkade ganska långt efter. Efter det första året hade jag fortfarande kontrakt, men jag valde själv att bryta det och bli utlånad. Sedan har man väl kollat på en del FC-matcher genom åren, men man har också haft sina andra uppdrag och fullt fokus på dem. När jag fick chansen så kändes det kul, eftersom jag inte fick sätta nåt avtryck första gången jag var där.

Vad tror du själv om FCT:s framtid?
– Det har varit lite skakigt och man har väl fortfarande en liten baksmälla efter åren i superettan, både ekonomiskt och organisationsmässigt. Vi håller på att bygga upp verksamheten sakta men säkert, men det är ingen enkel resa. På ledarsidan har vi det i alla fall bra förspänt, och inom några år tror jag givetvis att vi ska vara i den riktiga eliten.

(Övrig bild: Bengt Nilsson)

Tidigare lördagsintervjuer:
19/4: Pernilla Larsson
12/4: Emil Kumlin
5/4: Alexander Mellqvist
29/3: Markus Svensson
22/3: Anki Gustafsson
15/3: Alibek Aliev
8/3: Jonna Thor
1/3: Daniel Janevski
22/2: Elin Carlsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*