Krönika: Årets häftigaste ångestderby

Från början var det ”bara” ett historiskt derby.
Sedan blev det ett ångestderby.
Och plötsligt är Göta-Edet ännu mer än så.

Redan i lördags, på läktaren när Edet mötte Gällstad, träffade Tobias Gustafsson sina nya lagkamrater i Göta. Men det visste de inte om just då. Niclas Graff undrade varför Gustafsson inte spelade match med sitt Skoftebyn, och han svarade snabbt:

– Jag har ont i ryggen.

Gissa om både Graff och resten av Göta-gruppen blev paff när den 27-årige mittbacken – som i första hand förknippas med Lilla Edets IF och Edet FK – på söndagskvällen presenterades som klubbens senaste nyförvärv.

Tajmingen hade inte heller kunnat vara bättre.

På fredag möts Göta och Edet på Ryrsjövallen, i lagens första möte i seriesammanhang sedan den sistnämnda föreningen bildades 2012. Det är en historisk match, och en våldsamt prestigefull sådan.

Göta har sedan urminnes tider stått i skuggan av Lilla Edet, Inland och sedermera Edet, men vid seger i helgen kan tronskiftet vara ett faktum.

Samtidigt är det – med tanke på att båda lagen har förlorat sina två första matcher – ett riktigt krisderby. Efter mötet kommer minst ett lag vara i kraftigt poängbehov, och i värsta fall båda två.

Med Tobias Gustafssons ankomst bör Göta vara en ännu större favorit än tidigare, trots att det tänkta partnerskapet med Joakim Berg får vänta då den senare skadade låret mot Örby och lär bli borta i ett par veckor.

Oavsett sätter Gustafssons klubbyte ytterligare krydda på ett derby som lär bli något av det häftigaste vi får uppleva inom den lokala fotbollen i år.

Jag hoppas att ni är många som ska dit.

***
IFK Trollhättans buss anlände tio minuter före matchstart mot Åsarp/Trädet. Inte den bästa uppladdningen förstås, och det blev också kostsamt: Kamraterna släppte in första målet redan efter ungefär hundra sekunder, och förlorade till slut med 1-2. 

***
Utan att ha gjort något vetenskaplig undersökning så vågar jag påstå att ingen fotbollsklubb i Sverige har tappat så många 2-0-ledningar på senare år som Skoftebyn har gjort. Nu redde man ut situationen och vann med 3-2 mot Kärra, men man måste ju ändå fråga sig varför det fortsätter att hända. Dåliga nerver? Sviktande kondition? Jag väntar mig att någon genomför en utförlig utredning inom kort.

***
Fotbollsbloggen har de senaste veckorna tippat 13 serier och därigenom avhandlat 144 lag. Det har varit en resa som gått via både himmelen och helvetet. Nu återstår bara tre serier (herrarnas division 5 och 6 i Dalsland, samt damernas division 4 i samma landskap) innan det är över. Äntligen, höll jag på att säga. 

***
”Hårda Håfreström” får bli det nya smeknamnet på det forna bruksortslaget från Dalsland. I genrepet inför seriestarten – eller rättare sagt: DM-matchen mot Ed (förlust 2-4) – åkte hemmalaget på två utvisningar. Och nog är risken stor att fler röda kort lär synas under säsongen som stundar.

Apropå det förresten; i division 4 Bohuslän/Dal utmärkte sig i helgen Bengtsfors Almir Aldzic på följande sätt:

(Bild: Tobias Coster)

***
Att bli fyramålsskytt och ändå inte få segerjubla efteråt måste vara en sällsynt bedrift. Josefin Berg – områdets bästa damspelare? – upplevde det i lördags, när hennes Åsebro/Brålanda spelade 4-4 mot Herrestad/Grohed/Ljungskile. Hon får trösta sig med en plats i Veckans elva.

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: Anders Svensson, Skoftebyn dam.

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*