”Det bästa laget jag har mött”

45 minuter in i Uefa Regions Cup-premiären var Vänersborgs FK utspelat, undertaligt och i ett 0-2-underläge.
– Sedan tog vi över matchen fullständigt – jag fattar inte vad vi fick krafterna ifrån, konstaterar tränaren Raimo Käkelä efter 2-2 mot Dostyk från Kazakstan.

Uefa Regions Cup kallas inofficiellt för amatör-EM, och den svenska representanten är det främsta division 4-laget från distrikten Småland, Göteborg och Västergötland.

Dostyk? De tillhör den kazakiska andraligan.
– Det är absolut det bästa laget jag har mött med VFK, säger Raimo Käkelä som följde en mardrömslik förstahalvlek från sidan.

Inom loppet av sju minuter – mellan 33:e och 40:e – gjorde Dostyk två mål, och däremellan drog mittbacken Stefan Emanuelsson på sig sitt andra gula kort och blev utvisad.
– Det var ingen höjdare. I halvtid sa jag bara till grabbarna att försöka hålla tätt, och att ligga nära deras nummer 14 (Timur Khalmuratov) som hade en varning.

Den strategin visade sig bli framgångsrik. Bara några minuter in i den andra halvleken tog sig Jonas Emanuelsson (bilden) loss utanför straffområdet och fälldes. Khalmuratov fick syna ostskivan på nytt, och på den efterföljande frisparken kunde Andreas Schmidt – något turligt, då skottet studsade in via en motståndare – reducera till 1-2.

Först i 83:e minuten kom kvitteringen och det var konsekvensen av en vacker skottlobb från innermittfältaren Jonas Emanuelsson.
– Det var helt fantastiskt snyggt. Han var kung, Jonas.

Och upphämtningen hade kunnat bli en vändning, men i slutsekunden fick Jonathan Helldén se sin nick smita strax utanför.
– Det är ändå inte många gånger jag har varit så nöjd som idag, inte ens när vi har vunnit i serien. Det här känns verkligen som en seger, säger Raimo Käkelä.

En förlust hade inneburit minimal chans till avancemang för VFK, då endast gruppsegraren går vidare till nästa omgång. Nu lever hoppet inför matcherna mot lagen som går under namnen ”Norra Estland” (på fredag) och ”Norra Wales” (söndag). Hur kvalificerade motstånden är vet naturligtvis inte Raimo Käkelä, men han kunde själv dra sin egen slutsats när han mötte dem på spelarhotellet:
– Ja, det var inte mycket fett på de kropparna i alla fall …

(Bild: Kent Eng)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*