Vänersborgs FK redo för amatör-EM


Raimo Käkelä och hans Vänersborgs FK hoppas säkerligen på fler målfiranden av den här sorten under amatör-EM i Estland, vars första omgång inleds idag. (Bild: Sebastian LaMotte)

Vänersborgs FK har radat upp framgångar på hemmaplan.…
Nu vill klubben erövra Europa.
…– Vi ska göra ett allvarligt försök att vinna, säger tränaren Raimo Käkelä inför dagens premiär i amatör-EM i Estland.

Förra hösten kvalificerade sig VFK för det som kallas Uefa Regions Cup och som har arrangerats vartannat år sedan 1999. I turneringen – som anses vara ett inofficiellt EM-slutspel för amatörlag – deltar klubbar från 53 länder, och dessa representerar i första hand sin egen region.

Det innebär att VFK går under namnet ”Västergötland”, och att man – helt enligt reglementet – har kunnat låna in Eric Nylander och Anders Lundborg, som båda tidigare burit klubbens färger, från Wargön.

Ändå omfattar Vänersborgslagets trupp ”bara” 15 spelare. Anledningen? Uefa kräver att samtliga utövare ska vara minst 19 år fyllda, och dessutom får ingen ha haft ett så kallat ”proffsavtal” under sin karriär.

Det sistnämnda hindrar Boyd Mwila, Berat Shabani, Fredrik Sundström och Ibrahim Tahini från att medverka under turneringen.
– Men vi har ett starkt lag ändå, menar Raimo Käkelä som anlände till den estniska huvudstaden igår och befann sig i ett byråkratiskt kaos när TTELA-sporten nådde honom i hotellobbyn.
– Vi har fått genomgå en ansiktskontroll och de har en gubbe här som har skrämt slag på oss, ”Uefa-mannen” kallar vi honom. Han vill ha en lista med alla spelarnamn, och inte en bokstav får vara fel.

Om pappersexercisen sköts på rätt sätt så väntar också en rejäl utmaning på planen. I den första omgången – som är utformad som ett gruppspel där endast segraren avancerar till nästa fas – väntar ett lag från regionen Dostyk i Kazakstan, samt ett vardera från norra Wales och norra Estland.
– Killarna är förväntansfulla. Vi är här för att spela fotboll och de vill ju vinna det här, men det är samtidigt svårt att veta hur bra våra motståndare är, säger Käkelä.

VFK landade igår i Tallinn och hann med ett träningspass under dagen. Idag spelas premiären mot det kazakstanska laget i staden Rakvere, ungefär nio mil från den estniska huvudstaden.
– Det är en väldigt stor grej, det fattar vi nu.

Fotnot: Gruppsegraren ställs i nästa omgång, som avgörs den 20-24 oktober, inför ett nytt gruppspel. Det spelas i Kroatien mot lag från värdnationen, Azerbajdzjan och Lettland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*