Ingen torsk i Tallinn för Vänersborgs FK


Många målfiranden blev det i Vänersborgs FK:s möte med ett estniskt lag i Uefa Regions Cup. (Bild: Sebastian LaMotte)

Nej, det blev ingen torsk i Tallinn för Vänersborgs FK.
…Istället slog man det estniska värdlaget med 8-0 i Uefa Regions Cup.…
– Vi gjorde en fantastiskt bra match, jag är hes av allt glädjetjut, säger tränaren Raimo Käkelä.

Endast ett lag avancerar vidare från turneringens gruppspel, och seger mot ”Norra Estland” – som motståndarlaget kallas av Uefa – var således ett krav efter starka 2-2 mot en kazakisk klubb i premiären. Och nog blev det seger alltid.
– Det var ganska jämnt till en början och vi var inte framme i straffområdet så många gånger. Men när vi gjorde 1-0 så fick vi luft under vingarna, konstaterar Raimo Käkelä.

Målet dröjde 22 minuter och åstadkoms av den omskolade anfallaren Iba Ramic. ”Ketchupeffekt” är nästan en underdrift av den utveckling som sedan följde, och där esternas målvakt Raldo Täll måtte ha förbannat sina generösa lagkamrater gång på annan.

Redan in till pausvilan stod det nämligen 4-0, och så långt hade mittbacksparet Oskar AnderssonAnders Lundborg stått för en fullträff vardera.
– Vi sa då att vi skulle köra på stenhårt även i andra halvlek, och inte hålla på med något larv. Det kan ju bli en målskillnadsaffär.

Och VFK-spelarna lystrade uppenbarligen till Käkeläs utmaning; inte minst då Oskar Andersson som – för ovanlighetens skull – blev tremålsskytt. Två av dem kom från straffpunkten, medan det tredje var en elegant skarvning på Andreas Schmidts inlägg.

Jonathan Helldén bokfördes för två mål, precis som Ramic, som var en matchens förgrundsfigurer i vad som stannade vid en 8-0-seger.
– Han löpte sönder dem totalt, spelade fram andra och gjorde mål själv. Samarbetet mellan honom och Kenan (Mehovic) var fantastiskt bra. Jonas (Emanuelsson) var också mästerlig, menar Raimo Käkelä, som kostade på sig att byta in assisterande tränaren Gzim Sylaj på slutet:
– Han ville komma med i Uefas statistik, så därför släppte jag in honom. Gzim gjorde några passningsfinter och de sprang åt alla håll. Han var så lycklig, haha!

I den sista omgången av gruppspelet, på söndag, väntar ett lag från norra Wales, och där lär seger räcka för fortsatt avancemang i turneringen, som är ett slags inofficiellt amatör-EM.
– Ja, nu går vi för det. Det hade varit fantastiskt om vi kunde ta oss vidare med det här lilla manskapet.

Fotnot: ”Torsk på Tallinn” är en kultförklarad film av Killinggänget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*