Vänersborgs FK vidare i Uefa Regions Cup


Moe Abdu gjorde ett av Vänersborgs FK:s mål i söndagens seger mot ett walesiskt lag i Uefa Regions Cup. Det gladde också tränaren Raimo Käkelä.

Där ett äventyr nu är slut, tar ett annat vid.
I höst fortsätter Vänersborgs FK:s europeiska resa i Kroatien.
– Vilken höst vi har framför oss, konstaterar tränaren Raimo Käkelä.

I den första rundan av Uefa Regions Cup – ett amatör-EM för fotbollslag – möts de lägst rankade ländernas klubbar. Där gjorde också den svenska representanten, Vänersborgs FK, entré. Och succé, om man så vill.

VFK hade slagläge inför den sista gruppspelsmatchen, där seger mot ett walesiskt lag förmodligen skulle räcka till avancemang. Men halvvägs in i den matchen var Raimo Käkelä aningen orolig:
– Så långt borde vi ha haft ledningen med två eller tre mål. Vi hade många klara chanser, och det var faktiskt svagt att inte sätta dem.

Jonas Emanuelsson hade hunnit träffa ribban och Kenan Mehovic stolpen – innan dödläget bröts strax efter pausvilan. Målvakten släppte retur på Tobias Danielssons skott, och bollen hittade fram till Iba Ramic, som satte 1-0 med en elegant lobb.

Med timmen spelad kom sedan 2-0 när Mehovic klackade fram Moe Abdu, vars vänsterskott smet in i det ena hörnet.
– Det är så han brukar göra sina mål, Moe, konstaterar Käkelä nöjt.

Walesarnas hårda – på gränsen till brutala – spel gav inget resultat på offensiv planhalva, och utdelningen kom först i slutminuten när Mikael Danielsson råkade trampa på en motståndarfot och orsakade straff. Därefter uppstod också en situation som äventyrade hela VFK:s fortsatta existens i turneringen. Walesarna skickade in bollen mot straffområdet, och plötsligt blåste domaren i sin pipa.
– Jag vet inte vem som knockade vem, och jag tyckte att domaren pekade på straffpunkten. Då stannade livet upp, och jag såg hela äventyret försvinna framför mig, säger Käkelä och skrattar.

Men VFK fick frisparken, och det tog nästan tio minuter innan spelet kunde återupptas då Mikael Danielsson blödde kraftigt från huvudet. När slutsignalen sedermera kom så förkunnade den att Vänersborgsklubben var vidare som gruppsegrare, med bättre målskillnad än kazakiska Dostyk.
– Det trodde jag verkligen inte på förhand, men det är fantastiskt kul. Kazakerna var jättebra, men jag tycker att vi var det bästa laget i gruppen, säger Käkelä som imorgon återvänder hem till Vänersborg för att fokusera på seriespelet, där VFK toppar sin division 3-tabell.

Redan i oktober väntar dock nästa fas i Uefa Regions Cup, med ett nytt gruppspel och motstånd från Kroatien, Azerbajdzjan samt Lettland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*