Ett hjärtskärande fotbollsår

2014 har varit hjärtproblemens år inom den lokala fotbollen.
Simon Svensson är en av dem som har drabbats.
– Det måste nästan införas tester känns det som, efter det här året, säger han.

Det var under Melleruds match mot Bengtsfors, den 30 augusti, som 19-årige Simon Svensson (bilden) upptäckte att något var fel.
– Jag bara kände en smärta i bröstet. Först under matchen, men då tänkte jag att inte var så farligt ändå, det var väl bra någon nerv som kom i kläm. Men sedan efter matchen så pratade jag med mamma och några kompisar när det högg till och låste sig så att jag knappt kunde gå och andas, berättar han.

Först befarades en hjärtmuskelinflammation, som kan orsakas av idrottande i samband med att man har en infektion i kroppen. Men Svensson, som hade fått just den diagnosen tre år tidigare, var inte alls förkyld.
– Nej, jag hade varit jättefrisk. Jag har aldrig spelat med feber.

Simon Svensson lades in Näl och avdelningen för hjärtmedicin, och under ett av de många proverna svimmade han av. Samtidigt slutade hjärtat att slå.
– Det var bara åtta slag, eller bara och bara, säger han.

I dagsläget kan man inte exakt precisera vad Svensson har drabbats av. Det är med största säkerhet en muskelinflammation, men läkarna misstänker också borrelia.
– Jag har haft sex olika doktorer och alla säger olika. Jag ska i alla fall ner till dem den sjunde oktober för att operera in ett chip i hjärtat, så att de kan hålla koll på mig.

Simon Svensson är inte heller ensam om att råka illa ut. Både Åsebros Martin Scherdin och Oddevolds Robin Ganemyr drabbades i somras av hjärtstillestånd när de befann sig på planen. Båda uppges vara på bättringsvägen, men vägen tillbaka är naturligtvis lång och tuff.

En annan kategori hjärtproblem är, som sagt, de som har en tydlig koppling mellan förkylning och fotbollsutövande. Där är jag själv ett varnande exempel, med en hjärtsäcksinflammation som utlöstes av spel i Trollhättans FK:s seriematch mot Hangelösa för en dryg månad sedan. Den följdes av flera liknande – men mindre allvarliga – fall, bland annat för IFK Trollhättans Niklas Rosenberg.

Hur kan då dessa scenarier undvikas? Steg ett är naturligtvis att inte idrotta i samband med kraftiga förkylningar, men i fallet med Svensson, Ganemyr och Scherdin kunde bara regelbundna hälsotester ha förhindrat det som hände.
– Det måste nästan införas känns det som, efter det här året. Det borde vara obligatoriskt, tycker Simon Svensson.

Själv tar jag med mig ett exempel från Italien, där jag själv representerade ett amatörlag under en halv säsong 2010. Där krävdes ett omfattande hälsotest – inklusive EKG – för att varje spelare skulle få tillåtelse att delta.

Kanske något att införa även på västgötsk, eller svensk, mark?

Hur stort problem är de många hjärtsjukdomarna under årets lokala fotbollssäsong? Och hur ska man minska risken för dem? Kommentera gärna!

(Bild: Marcus Ek)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*