Krönika: Ett maktbyte i toppen?

Det var en vecka som fick en att fundera och omvärdera.
Vilket är framtidens fotbollslag nummer ett i Tvåstad?
Och vilket är det redan idag?

Jättar faller ofta tyngre än vanliga dödliga, och den beskrivningen kan enkelt överföras till fotbollens värld. Där är kanske inte FC Trollhättan någon gigant i ett större, nationellt perspektiv, men sedan tio år tillbaka dominerar klubben åtminstone sporten i sin egen stad och övriga runtomkring.

Men alla gyllene epoker har förr eller senare ett slut, och frågan är om det är dit vi har kommit med FCT? Klubben lever naturligtvis vidare, och det är en vinst i sig. Men samtidigt som den ekonomiska verkligheten kommit ikapp så har den sportsliga gjort detsamma.

Länge har man ju vaggat in sig själva i tron på att den enda krisen är pengarelaterad, när faktum är att FCT inte har varit så här nära spel i division 2 sedan grundandet. Att ramla ur en serie är givetvis aldrig en katastrof, men i kombination med de ekonomiska problemen kan det utlösa en flerdimensionell effekt med långt gångna konsekvenser.

Samtidigt upplever föreningen VFK från grannstaden Vänersborg en motsatt resa i seriesystemet. I rask takt har klubben klättrat från division 6 ända upp till division 3, där laget leder serien inför den sista och slutgiltiga omgången. Men även i deras fall är utvecklingen inte helt oproblematisk – ”växtvärken” har varit påfallande, och föreningens kapital är fortfarande negativt.

På planen har dock detta VFK charmat och underhållit oss. 

Spelet är modigt, snabbt, tekniskt och – liksom klubben själv, på gott och ont – helt respektlöst. Lokalfotbollen håller på att få sitt eget Åshöjden, och det är omöjligt att säga vad som blir slutstationen på denna resa.

Själv lekte jag igår – efter att ha sett laget mosa stackars Arvika med 6-1 – med tanken på ett möte mellan VFK och FCT, på neutral mark och under bästa möjliga förutsättningar. Vem skulle vinna? David eller Goliat?

I sin nuvarande form skulle, tror jag, VFK vara långtifrån chanslöst. FCT vinner kanske sju, åtta möten av tio, men den sportsliga differensen har minskat drastiskt under årens gång. FCT backar medan VFK gasar, och så småningom kan de mötas någonstans på mitten av sträckan.

Snart kanske vi (läs: jag) också slipper att spekulera. Risken är nämligen överhängande att lagen möts i seriespel redan nästa år.

***
Det skulle dröja länge, men som 26-åring fick jag äntligen fira min första serieseger. Nästa år spelar Trollhättans FK i division 4, och det tänker jag själv naturligtvis vara en del av.

Men allt kan givetvis köpas för rätt antal nollor på checken. Vid intresse kan ni höra av er till min ”agent” Ronny Karlsson. Men jag varnar er – han är en stenhård förhandlare.

***
Lite i det tysta, och i samma serie som TFK, går ett ungt Trollhättans BoIS fram som en ångvält. Sex raka kryss har följts av fyra segrar, och laget har inte förlorat sedan den 24 juni (0-2 mot Hangelösa). Där kan man ha något väldigt bra på gång inför nästa säsong.

***
FCT spelar förresten en så kallad ”enkronasmatch” ikväll mot Norrby, vilket innebär fri entré och förhoppningsvis många åskådare på Edsborg. Där krävs också hemmaseger för att man ska kravla sig över nedflyttningsstrecket.

Allra intressantast blir dock att se om förre FCT-anfallaren Besart Zeqiri, som gjorde tre mål för Norrby i DM-finalen mot IFK Skövde, finns med från start. Det finns ju en risk för en sån där ”släkten är värst”-vinkel i morgondagens tidning om han får en framträdande roll.

***
Folkbollens omröstning om vem som ska ta hem titeln ”årets lokala fotbollsblogg” pågår ett tag till, och Fotbollsbloggen tycks alltjämt toppa statistiken. Det är ju en fantastisk bedrift, och naturligtvis hoppas jag att det ska hålla hela vägen in över mållinjen. Det skulle innebära en ändlöst stor ära, men också 10 000 kronor till en division 4-klubb av mitt val.

Men det var som en Brålandaspelare sa:

– Jag vill gärna rösta på dig, men om pengarna går till TFK så vetefan …

***
Ett stort grattis till ”TFK 2″ – a.k.a. Vänersborgs IF – som säkrade nytt kontrakt efter lördagens 2-0-seger mot Stångenäs. Återigen var Samir Fehric tongivande, och om VIF lyckas behålla denna succémittfältare så är jag den förste att lyfta på hatten. Efter den här höstsäsongen måste Fehric (återigen) vara högvilt för klubbar högre upp i seriesystemet.

***
Lödöse Nygårds damlag slutade på tredje plats i division 2, precis som demontränaren Torben Christiansen hade hoppats på förhand. Den sista omgångens resultat – 9-1 mot tabellfyran Äspered – var också en rejäl styrkedemonstration från ett lag som är fyllt till brädden av talang och potential.

Jag sticker ut hakan och säger redan nu att nästa års seriesegrare i samma serie blir just LNIK. Så det så.

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes): 

Veckans tränare: Håkan Sandersson, Trollhättans FK (2).

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*