Inför Mellandagscupen: Lag för lag

För många är det årets stora fotbollshändelse, alla kategorier. Det är också där som det bästa herrlaget i 0520-land ska koras. Jag talar naturligtvis om Mellandagscupen, som avgörs under fredagen och lördagen.

Fotbollsbloggen har tagit sig an att dissekera varenda lag som är med i turneringen, och sedan tippa utgången i de olika grupperna. Förhoppningsvis är det någon som ni kan dra nytta av under helgens gång.

Så trevlig läsning, mina damer och herrar.


Anton Westman och hans Trollhättans BoIS hoppas störa lokalfotbollens favoriter, som FC Trollhättan, under Mellandagscupen. (Bild: Sebastian LaMotte)

GRUPP A
Skoftebyns IF

Nej, det här är inte Skoftebyn futsal, utan det lag som man även mönstrar utomhus. Visst är det flera spelare som tillhör båda kategorierna, men det är ändå ett svagare ”Skôfta” här. Hur långt det räcker? Tja, det finns teknik, fysik och en målmaskin i form av nye Linus Ewenborg. Därför blir Skoftebyn att räkna med även i år.

IFK Trollhättan
IFK är skickligt på stora ytor, men ännu mer så på mindre. Samtidigt finns det en risk att laget kanske blir lite för ungt i Mellandagscupen – vilken å ena sidan kan resultera i frejdig fotboll, men sämre taktiskt kunnande. Men nej, varför befara något sånt? IFK Trollhättan lär bjuda på stor show i ”dödens grupp”.

Halvorstorps IS
Det är mycket som är nytt i HIS, och kanske blir det här den första indikationen på vart klubben är på väg framöver. Vill man bli ett tekniskt, offensivt lag? Eller ett fysiskt, svårpasserat? Det sistnämnda har gett bäst utdelning tidigare, men ”the times they are a-changin’”, som Dylan sjöng. Även om han kanske inte syftade på just Halvorstorp vid det tillfället.

Göta BK
Det är mycket muskler i Göta, men minst lika mycket hjärna. Truppen är dessutom bred och konkurrensen hård om platserna. GBK har inte gjort sig känt som ett skickligt futsal-lag (jo, jag vet att det blev ett brons ifjol), men kanske är det nu som det ska förändras? Joakim Bergs defensiva stabilitet, Niclas Graffs genombrottsförmåga och Marcus Olsson matchvinnarkvalitéer bäddar för att Göta ska kunna gå riktigt långt.

Sjuntorps IF
Sjuntorp är jokrarnas lag under Mellandagscupen. Martin Bäckström, Per Nylander, Fredrik Granat (tidigare Olsson) och Berat Shabani är några av de spelare som värvats in enbart för att delta i turneringen, och på papperet är det här en riktig outsider. Men räcker konditionen under så här intensiva former? Det kan bli nyckeln för Sjuntorp.

Fotbollsbloggens tips: Göta tar hem gruppen före Skoftebyn. Sjuntorp slutar trea, IFK Trollhättan fyra och Halvorstorp jumbo. Men räkna med att det blir jämnt bland de tre sistnämnda.


Iba Ramic är en av de spelare som lånats in enbart för Mellandagscupen. Där representerar han Upphärad. (Bild: Stefan Bennhage)

GRUPP B
Edet FK

Det finns många tekniker i Edet, men mycket av spelet byggs också kring pålitliga pådrivare som Martin Erlandsson. Nerkez Berisa och Tim Dalek är två av flera spännande spelare, och om spelet stämmer så lär laget få en riktigt bekväm resa fram till slutspelsfasen. Man måste nämligen säga att Edet hamnat i en gynnsam grupp, där man kanske också får bära favoritskapet.

Trollhättans Syrianska
Jodå, även här är den tekniska skickligheten påtaglig, och Syrianska kan dessutom glädja sig åt att man fått futsalförstärkning i form av bland andra Moe Abdu och Vedat Mehmeti (båda VFK). Det är ytterligare två anledningar till att laget blir obehagligt att möta, så länge som man håller sig inom de taktiska ramarna. Spelar Trollhättans Syrianska som ett lag, och inte som ett flertal individuella spelare, så kommer det gå riktigt bra.

Trollhättans BoIS
Den stora behållningen i BoIS blir Lars Nicklassons underbara tvåfotsfinter – om han nu spelar. Annars då? Jo, det finns en fin kombination av teknik, fart och fysik i truppen, och en riktig ”killer” framför mål i form av Anton Westman. Det gör inte BoIS till någon favorit, men ändå ett lag med potential att gå långt.

Lödöse Nygård IK
Det är laget LNIK som ska göra det under helgens cup, inte några individuella spelare. Det syntes också under årets seriespel där hela tretton stycken bokfördes för mål, och där bara en kom över siffran tre. På förhand är kanske Lödöse Nygård också det lag som, åtminstone på papperet, känns svagast. Men även de har säkert trumfkort att spela ut, och ni vet vad man brukar säga – det är inte över förrän den feta damen sjunger.

Upphärads IS
Upphärad gick ut stenhårt under frimånaden och tog bland annat in en trio från ärkerivalen Sjuntorp. Det är svårt att bedöma hur just det påverkar lagets skicklighet i futsal, men lägger man då till att både Iba Ramic (VFK) och Amel Osmanspahic (IFK Trollhättan) ska representera UIS under Mellandagscupen så växer respekten. Ja, ganska mycket faktiskt. Det lär åtminstone räcka till fortsatt spel under lördagen, om man säger så.

Fotbollsbloggens tips: Trollhättans BoIS tar hem gruppen före Edet och Upphärad. Trollhättans Syrianska blir fyra och Lödöse Nygård femma.


Anton Ödman, i Trollhättans FK, kan bli en av Mellandagscupens stora attraktioner. (Bild: Kjell Korshavn)

GRUPP C
Trollhättans FK

Framgången i Rastacupen – där TFK:s båda lag tog sig till semifinal – var ett bevis på lagets skicklighet inom futsal. Med flera nyförvärv i truppen är dessutom konkurrensen stenhård, och det lär roteras friskt under gruppspelet. Ska ni hålla koll på bara en spelare i laget så måste det bli Anton Ödman – den 18-årige bolltrollaren är i en klass för sig, och hade säkert platsat i Skoftebyns allsvenska futsalgäng.

FC Trollhättan
Nog ska det bli intressant att se hur ”nya” FCT ställer upp i Mellandagscupen. Det borde också vara den stora publikdragaren totalt sett, med inslag som Fredrik Sundström och Fredrik Larsson. Och andra som varit där ett tag, som Josef Daoud och Carl Lext. Jag tror faktiskt att det blir succé direkt, och att det är FCT som står som slutsegrare i turneringen. Men det är – med tanke på konkurrensen – knappast självklart.

Butlers/TTELA
Okej, låt oss tala sanning här: Ingen vill att Butlers/TTELA-laget ska vinna Mellandagscupen. De ska bjuda på skönt lir, spexa och underhålla. Vilka är det då som ingår i laget? Jo, Mathias Björkman, Viktor Weiselius, Fredrik ”Gaston” Gustafsson, Mattias ”Morto” Ahlström och Fady Daoud med flera. Dagsformen varierar såklart, men det ska bli kul att se hur de står sig mot yngre och i vissa fall mer vältränade motståndare.

Trollhättans IF
Den gångna säsongen är glömd och nu ser TIF framåt. Jag sätter ett litet frågetecken för orken och tempot, men samtidigt finns det många fina passningsfötter och en vinnarmentalitet i grunden. Det lär dock krävas att ett affischnamn som Mathias Hellqvist deltar för att det ska räcka riktigt långt.

Hjärtums IS
Hjärtum har haft fokus på att behålla truppen i vinter, inte förädla den. Och det verkar ha gått så som man har hoppats. Tyvärr lär vi inte få se tränaren Martin Pettersson briljera med sin magiska teknik inomhus, på grund av en knäskada, men det finns andra som säkert kliver fram. Mest intressant blir det givetvis att se hur skyttekungen Marcus Algevi (20 mål i år) står sig mot lag från högre divisioner.

Fotbollsbloggens tips: FC Trollhättan joggar hem gruppen, med Trollhättans FK som tvåa. Butlers/TTELA tar tredjeplatsen, medan Hjärtum och Trollhättans IF slåss om att undvika jumboplatsen. Där är det fördel HIS.

Fotnot: Läs mer om turneringen här, och ta del av de senaste resultaten via Facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*