Fotbollsbloggen betygsätter: Silly season, del 3

Idag är det damlagens tur att bli granskade. Fotbollsbloggen går nämligen igenom samtliga klubbars värvningar och förluster under vintern, och sätter sedan ett betyg mellan noll och fem.

Det blev dock ingen fullpoängare just denna gång, även om en division 2-nykomling kom mycket, mycket nära.

Vilken? Det kan ni ta del av här nedan.


Här är två av Skoftebyns nyförvärv inför den kommande säsongen: Elin Svenungsson Rydén och Sanna Jansson. (Bild SIF)

DIVISION 2
Lödöse Nygård IK (3 av 5)
Kommentar: Störst rubriker i vintras blev det, av förklarliga skäl, när skyttedrottningen Evelina Löfström lite överraskande försvann till Åsa IF och division 1. Hennes tjugo mål blir givetvis svåra att ersätta av någon enskild spelare, och tanken är att de ska spridas ut på ett flertal istället. I det fallet vänder man sig dock främst till ”de egna” snarare än nyförvärven, som i och för sig är många till antalet. Bara från Edet har nämligen följande kommit in: Amanda Klangh, Sara Mononen, Jennie Hedström, Emelie Hedström, Camilla Larsson, Anna Axén, Jennifer Andersson, Sandra Ekström och Felicia Larsson. Ja, nästan en hel elva egentligen. Det som LNIK har tappat i spets har man således kompenserat i form av oöverträffad bredd.

Skoftebyns IF (3 av 5)
Kommentar: Stina Jansson och Sara Ivankovic har båda bytt Skoftebyn mot Gauthiod, medan Hanna Slogén mellanlandade i samma klubb innan hon begav sig vidare. Det är givetvis kännbara tapp för division 2-klubben. Å andra sidan har man också förstärkt klokt genom att slussa in flera yngre förmågor, och genom att locka till sig nyttiga Sanna Jansson (Munkedal) och den mycket lovande mittfältaren Elin Svenungsson Rydén (Vallen). Visst, i en optimal värld hade Skoftebyn också fått in ytterligare en offensiv spelare samt en målvakt, men man kan ju inte få allt. Och det här lär trots allt räcka långt, väldigt långt.

Vänersborgs FK (3 av 5)
Kommentar: Att tappa kaptenen och nyckelspelaren Mirjam Bader (Gauthiod) är självfallet inte roligt, men VFK har gjort sitt bästa för att täppa till den luckan, och dessutom lyckats bredda truppen på ett bra sätt. Någon direkt variation i varifrån de nya spelarna har hämtats finns dock inte – Julia Johansson och Ellinor Ivehag kommer från VIF, medan Louise Haglund, Ida Jansson och Sanna Albertsson anlänt från Frändefors. Dessa fem får naturligtvis betydande roller när VFK nu prövar vingarna i division 2, trots fjolårets mittenplacering i trean.

Wargöns IK (4 av 5)
Kommentar
: Vinterns silly season-vinnare är tveklöst Wargön, som nästan verkar ha fått allt man har pekat på, förutom Jonna Thor. Den stora fjädern i hatten är givetvis den förträffliga spelfördelaren Sofia Thorsén (Åsebro Brålanda KIF, bilden), men hon är långtifrån ensam på listan över nyförvärv. Martina Fransson (Frändefors), Isabelle Marcusson (VIF), Emily McDermott (Rössö) och Linnéa Eriksson (Frändefors) är alla tänkbara A-lagsspelare som också breddar en tidigare ganska tunn trupp. På minusfronten finns egentligen bara Katja Weyhing och Linn Mellqvist som båda slutar – tråkigt, förstås, men förhoppningsvis ska Wargön kunna hantera det.

Åsebro Brålanda KIF (3 av 5)
Kommentar: Å ena sidan kan man konstatera att Åsebro Brålanda KIF har tappat tongivande spelare som Sofia Thorsén (Wargön), Elin Bååt (Rössö) och Nancy Krogdahl (slutar). Å andra sidan har tolv nya spelare tillkommit tack vare det nya samarbetet med Kroppefjäll, och där finns det många guldkorn. Dessutom har både Josefin Lidre och Eloise Voisemäki valt att ansluta till klubben. Kanske kan den bredden också gottgöra den spets som har tappats? Jodå, det ser inte alls så pjåkigt ut inför den kommande säsongen.

DIVISION 3

Trollhättans BoIS (3 av 5)
Kommentar: BoIS förlitar sig i stor utsträckning till den trupp som förra säsongen bärgade en andraplats i den västra damtrean. Och det är ju ett gott betyg att man har fått behålla det mesta – inte minst då målvakten Sofia Andersson – trots visst intresse utifrån. Den enda som försvunnit är egentligen Emma Kuusiniemi (Göta). I skaran av nyförvärv ingår Marielle Jakobsson (comeback), Noelia Arriazu (okänd klubb), Emelie Nolerås (Årjäng) samt målvakten Johanna Axelsson (Järpås). Den som visat framfötterna mest hittills är dock Felicia Sköld (Orust/Gilleby Stala), anfallaren som kan bli en jobbig upplevelse för motståndarförsvaren i år.

Vänersborgs IF (2 av 5)
Kommentar: Det har varit en snål vinter i VIF. Laget fick inte bara vänta länge innan Anki Gustafsson tog över som tränare, utan har också haft många spelare som kontaktats av andra klubbar. Och några har dessutom nappat på betet. Jonna Thor tog chansen i Gauthiod och målvakten Isabelle Marcusson valde Wargön, medan Julia Johansson samt Ellinor Ivehag återvände hem till VFK. Det är tunga förluster för en ung och relativt tunn trupp, som dock har stöttats upp av en återvändande Kajsa Mazola (comeback). Det kan bli ytterligare några nyförvärv i VIF – och då främst i form av såna som återupptar sitt fotbollsspelande – men i slutändan lär man ändå ha tappat mer än man har fått in.

DIVISION 4

Frändefors IF (3 av 5)
Kommentar: Det tog ett tag, men sedan fick ”Fiffen” ordning på både ledarstaben och spelartruppen. Visst, en duo har gått till Wargön och en trio till VFK, men samtidigt har nio spelare också anlänt till Frendevi inför den kommande säsongen. Och i det här fallet är det ett bra betyg – med tanke på att kvantitet kommer före kvalitet i vissa sammanhang. I varje fall för mindre föreningar som vill överleva på sikt. Därför ska det också bli spännande att följa Frändefors under 2015, men svårt att förutspå deras framfart.

Göta (4 av 5)
Kommentar: Ja, vad ger man för betyg till ett helt nytt lag, som inte ens fanns ifjol? Samtidigt ska Göta naturligtvis ha en eloge för att man lyckats hämta in så många spelare från olika håll, och enligt trupplistan uppgår de faktiskt till 27 stycken. Som sagt, en applåd för det. Lagets stora stjärna är dock odiskutabel – Josefin Lengroth satte nämligen 28 bollar för Edet under förra säsongen. Kommer hon i närheten av det även i år så kan det bli en rätt skaplig säsong för Göta, om man säger så.

Trollhättans FK/Halvorstorp (3 av 5)
Kommentar: Även här handlar det om ett helt nystartat damlag, efter några år i träda. Medelåldern är av naturliga skäl låg, men inte i en sådan utsträckning som man hade kunnat tro. Det finns också flera väldigt spännande spelare i den här gruppen, och det är såklart enklast att ta fram Hannah Skoglund samt Frida Kalmertun, som även hävdar sig väl bland regionens bästa i sin ålderskull. Och som sagt, det är inte helt enkelt att sätta ett betyg, men trean känns lagom.

Upphärad/Sjuntorp (2 av 5)
Kommentar: Ytterst lite har hänt i Upphärad/Sjuntorp sedan den förra säsongen tog slut. En spelare har gjort comeback och tre yngre förmågor har dessutom plockats upp från klubbens F01-lag. På förlustsidan återfinns – i värsta fall – två namn: Maja Bohlin (slutar) och Linnea Pedersen, som eventuellt ska göra militärtjänst. Med 24 spelare i truppen finns det ändå ingen anledning att oroa sig.

Åsaka SK (2 av 5)
Kommentar: Åsaka har fyllt på truppen inför den kommande säsongen, men det handlar då om egna produkter som flyttats upp underifrån. Tack vare bidraget från klubbens F15-lag är man nämligen nu 25 spelare totalt. I övrigt har Åsaka kunnat sitta lugnt i skutan och förbereda sig väl inför den kommande säsongen.

Fotnot: Här hittar ni del 1 och del 2 i denna artikelserie.

(Övriga bild: Wargöns IK)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*