Fotbollsbloggen tippar: Division 2 Södra

Att damernas division 2 Södra är en av våra hetaste lokala serier råder det ingen tvekan om. Här ryms nämligen tre lokala representanter – Lödöse Nygård, Skoftebyn samt Wargön – och samtliga ser oerhört intressanta ut.

Två av dessa spås dessutom vara med och slåss i den absoluta toppen.

Den tredje? Äh, lugn, den fixar nytt kontrakt med enkelhet.


Så här såg det ut när Wargön säkrade seriesegern i division 3 i höstas. Då som nu är det kaptenen Erika Karlsson som står i centrum. (Bild: Martin Ahlin)

DIVISION 2 SÖDRA

1. Borås GIF
———————————-
2. Skoftebyn
3. Bergdalen
4. Lödöse Nygård
5. Friscopojkarna
6. Sjömarken
7. Wargön
8. Kindaholm
———————————-
9. Alingsås KIK
10. Äspered

1. BORÅS GIF
Kommentar:
Borås GIF var det enda laget som kunde hota Skepplanda under förra säsongen, men till slut fick man nöja sig med en andraplats. Noterbart från då var att en enda spelare – Emma Kruse – noterades för fler än fem mål, trots att man gjorde 51 totalt. Det vittnar om rejäl bredd. Till i år har Borås också utökat truppen med namn som Linda Kondrén (Södra Ving) och Niondina Nyström (Brämhult). Försäsongen då? Jo, den har kanske inte bjudit på lika många starka resultat som väntat, men det finns ett par som sticker ut – inte minst 4-0 mot Lödöse Nygård i början av mars.

2. SKOFTEBYNS IF
Utropstecken:
Desirée Saad. Mittfältaren bär ett stort ansvar i det offensiva spelet och är en spektakulär spelare med fina fötter och bra splitvision. Hon lär bli svårmarkerad under den kommande säsongen.
Frågetecken: Har de nya grunderna hunnit sätta sig? Skoftebyn har bytt både tränare och spelsystem, vilket oftast resulterar i viss förvirring i början. Slipper man detta är mycket vunnet.
Kommentar: Bredden finns, men spetsen då? Under vintern har Skoftebyn fått flera fina förstärkningar, men de flesta håller samtidigt till i defensiva positioner. Det har märkts under försäsongen där den offensiva utdelningen har varit godkänd, inte mer. Här hänger givetvis mycket på spelare som Linn Wester och Emma Eriksson, men även mittfältare som Isa Mossberg, Annika Möller och ovan nämnda Saad. Någon oro för kvalitén på själva spelet finns dock inte. Skoftebyn slutade tvåa i division 2 Norra ifjol och är ett bättre lag nu än då. Att man besegrade ett skickligt Arentorp Helås med 3-2 i genrepet indikerar att ”Skôfta” lär kunna konkurrera om seriesegern även i år.

3. BERGDALENS IK
Kommentar:
Bergdalen toppade sin division 3-serie ifjol och verkar ha bestämt sig för att klättra ytterligare i seriesystemet. Satsningen är nämligen stor och i laget finns kvalitetsspelare som Rebecca Johnson – 21 mål ifjol – samt Linnea Liljegärd. Båda har allsvenska meriter, och båda gjorde mål mot Trollhättans BoIS (seger 5-0) i genrepet. Det var givetvis ett fint formkvitto för Bergdalen som annars har blandat och gett under försäsongen, men som ändå inte bör riskera att åka ur i första taget. Snarare tvärtom.

4. LÖDÖSE NYGÅRD IK
Utropstecken:
Jessica Johannesson (bilden). Pålitlighet är en dygd inom fotbollens värld, och den egenskapen kännetecknar mittbacken verkligen. Johannesson är en elegant spelare med stor kyla, och på så sätt väldigt betydelsefull för LNIK.
Frågetecken: Kan man verkligen ersätta Evelina Löfström? Förra året gjorde anfallaren 20 mål i division 2, nu är hon borta. Det är givetvis tungt.
Kommentar: Tredjeplatsen ifjol var klart godkänd, och naturligtvis är tanken att nu bygga vidare på den framgången och verkligen konkurrera om uppflyttning. Men är det möjligt? Ja, visst känns det så. LNIK har breddat truppen rejält under vintern – främst via nytillskott från Edets nedlagda damlag – och har dessutom flera intressanta talanger, däribland 15-åriga Wilma Karlsson som tidigare lyfts fram i Fotbollsbloggen. Som sagt, orosmolnet är målskyttet och där har man inte heller övertygat under försäsongen. Kanske är det just detta som avgöra huruvida man befinner sig i eller strax bakom den absoluta toppen.

5. IK FRISCOPOJKARNA
Kommentar
: Friscopojkarna hamnade i ett ingenmansland under fjolårets upplaga och kunde hålla sig på tryggt avstånd från tabellens båda ändar. Blir det annorlunda i år? Inte omöjligt, faktiskt. Friscopojkarna har nämligen stått för några imponerande uppvisningar under träningsmatcherna och vunnit för det mesta. En orsak är givetvis att skyttedrottningen Annelie Carli (Vara) nu är tillbaka i klubben. Med henne i startelvan går ingen motståndare säker.

6. SJÖMARKENS IF
Kommentar
: Sjömarken blev visserligen sjua ifjol, men med betryggande marginal ned till bakomvarande konkurrenter. Och kanske är det något liknande vi kan vänta oss även denna säsong. Samtidigt som Sjömarken har krossat lag som Ulvåker och Öxnemarken så har man nämligen också förlorat mot seriekollegan Friscopojkarna samt Mariedal, hemmahörande i division 3. Förhoppningsvis har laget lyckats glömma den sistnämnda fadäsen under det läger i Turkiet som föregick seriepremiären.


Sofia Thorsén är en nygammal bekantskap i Wargön. (Bild: Camilla Hansson)

7. WARGÖNS IK
Utropstecken:
Sofia Thorsén. Såklart. Nyförvärvet från Åsebro Brålanda KIF bidrar med ovärderlig division 2-rutin och ska vara tungan på vågen i detta överlag unga Wargön.
Frågetecken: Kan man anpassa sig till division 2-tempot? Steget från trean till tvåan är relativt stort och lär bli en chock för vissa. Förhoppningsvis acklimatiserar man sig dock snabbt.
Kommentar: Om man bara skulle se till försäsongsresultaten så är Wargön definitivt en klubb som får svårt att säkra nytt kontrakt. Nykomlingen har nämligen spelat jämnt med lag som man borde ha kunnat förpassa relativt enkelt, och dessutom förlorat mot några likvärdiga eller på papperet sämre motstånd. Samtidigt har inte nyckelspelaren Erika Karlsson medverkat vid samtliga dessa tillfällen, och det är givetvis en förmildrande omständighet. Vid sidan av Karlsson ska även ovan nämnda Thorsén visa vägen, och det borde ge positivt effekt på Wargöns offensiv. Varje lagdel innehåller flera namn som bör hålla division 2-klass, och på så sätt lär man också kunna undvika nedflyttning till sist. Samtidigt ges – tyvärr – aldrig några garantier för det i fotbollens värld.

8. KINDAHOLMS FF
Kommentar:
Kindaholm hamnade på sjätte plats ifjol, och det är ungefär där spåren slutar. Informationen inför denna säsong är nämligen ytterst knapphändig. Vi vet dock att laget förlorade med 1-4 mot division 3-laget Trollhättans BoIS i DM, innan man drog sig ur samma tävling. Dessutom har det blivit förlust i träningsmatcherna mot Hus och Svenljunga. På utsidan ser det därmed tufft ut för KFF, som får ha siktet inställt på att säkra nytt kontrakt.

9. ALINGSÅS KIK
Kommentar:
Ifjol hade Alingsås KIK den överlägset sämsta målskillnaden i sin division 2-serie, men ändå lyckades man mirakulöst hänga kvar. Det lär krävas ett liknande Houdini-trick även i år. Under försäsongen har man nämligen tappat betydande pjäser som Matilda Larsson och Ottilia Lagerström till lokalrivalen Holmalund, samtidigt som flera spelare visserligen gått åt motsatt håll. Under försäsongen har KIK haft problem med flera division 3-motstånd, och det är naturligtvis inget gott tecken. Nej, det här blir ett tufft år för Alingsåslaget.

10. ÄSPEREDS IF
Kommentar:
Visst, resultaten är inte det viktigaste under försäsongen. Enligt vissa. Men jag tror ändå att Äspered hade önskat ett lite bättre facit under de sista fem matcherna inför premiären. Varför? Alla slutade med förlust. En tröst är ändå att kaptenen Fadela Topic är kvar, och hon visade ifjol – genom att göra 16 mål – att hon håller hög klass. Förhoppningsvis smittar det av sig på omgivningen, för det luktar nedflyttning i Äspereds fall.

(Övrig bild: Lödöse Nygårds Instagramkonto)

Tidigare tippade serier:
22/4: Division 2 Norra (damer)
21/4: Division 3 Västra (damer)
16/4: Division 6 Trollhättan (herrar)
15/4: Division 5 Västra (herrar)
14/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*