Fotbollsbloggen tippar: Division 4 Västra

Idag går startskottet för damernas division 4 Västra, och vad är då mer passande än att tippa serien? Precis, ingenting. Våra lokala representanter är Göta, Trollhättans FK/Halvorstorp, Upphärad/Sjuntorp samt Åsaka, och derbyna är således många under säsongens gång.

Det kan därför bli intressant, det här.


Vitröda Trollhättans FK/Halvorstorp och svartklädda Upphärad/Sjuntorp är två av lagen i division 4 Västra. (Bild: TFKHIS)

DIVISION 4 VÄSTRA

1. Hudene
———————————-
2. Göta
———————————-
3. Trollhättans FK/Halvorstorp
4. Vedum
5. Mellby
6. Rackeby
7. Åsaka
8. Upphärad/Sjuntorp
9. Saleby/Järpås
10. Emtunga

1. HUDENE GOIF
Kommentar:
Hudene slutade på tredje plats i den södra fyran ifjol, men hade ändå viss marginal upp till lagen ovanför kvalstrecket. Det som imponerande mest då var defensiven, med endast 17 insläppta mål. Och det har den gjort även under årets försäsong, som ändå varit klart godkänd. Motståndarlagen lär också behöva se upp med Hudenes offensiva trio – Mikaela Andersson, Marie Edvardsson och Johanna Karlin. Samtliga gjorde åtta mål eller fler under förra säsongen.

2. GÖTA BK
Utropstecken
: Alice Holmgren. Anfallaren har ett rykte om sig att vara skicklig, teknisk och snabb. Hon har dessutom börjat leverera mål redan under försäsongen och lär på så sätt bli viktig i år.
Frågetecken: Hur mycket kommer Josefin Lengroth (bilden) spela? Götaspelaren, som förmodligen är bäst i hela serien, har haft problem med sin rygg och kan få svårt att medverka i samtliga matcher.
Kommentar: Götas damlag är en nygammal bekantskap i dessa sammanhang och spelarstommen består främst av Edet-tjejer, men också av ”gamla” lirare som valt att göra comeback. Det är med andra ord lite svårt att avgöra hur farligt Göta blir i år, trots att flera truppmedlemmar håller hög klass. Det man däremot kan säga med säkerhet är att laget har släppt in för många mål under försäsongen för att det ska vara riktigt godkänt. Visst, flera motståndare har hållit hyfsad nivå, men Göta har ändå en del att jobba på om man ska kunna utmana om uppflyttning redan till hösten.

3. TROLLHÄTTANS FK/HALVORSTORP
Utropstecken:
Frida Kalmertun. Den 16-åriga mittfältaren hade erbjudanden att ta ställning till inför säsongen, men blev kvar i TFK/HIS och lär vara den som styr spelet från sin position.
Frågetecken: Räcker rutinen? Det är ungt så det förslår, även om många spelare också är rejält talangfulla. För serieseger brukar det oftast krävas att man har varit med förr på seniornivå.
Kommentar: Det har talats i några år om hur många lovande ungdomar både TFK och HIS har fått fram på tjejsidan. Nu är det upp till bevis för dem, under gemensam flagg. Hur det gått hittills? Fantastiskt bra, faktiskt. Varenda träningsmatch har slutat med seger och där ingår kommande seriekonkurrenter som Åsaka och Upphärad/Sjuntorp. Laget har också övertrumfat såväl ett ungt VIF som ett förhållandevis starkt VFK och bevisat att man förmodligen blir ett topplag i den här serien. Dessutom har man kanske den viktigaste ingrediensen i form av en giftig målskytt – Hannah Skoglund har nämligen satt tio bollar på sex matcher under försäsongen.

4. VEDUMS AIS
Kommentar:
Vedum vann bara en match i fjolårets division 3, och nedflyttningen var därmed ett faktum. Nu då? Det ser faktiskt bra ut, riktigt bra till och med. Vedum har nämligen besegrat både Lidköpings FK Akademi och Vinninga med stora siffror, samt spelat jämnt med Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro, som jag tror blir ett topplag i division 3. Klubben innehåller flera kvalitetsspelare och kanske kan det räcka långt i kampen om uppflyttning.

5. MELLBY IK
Kommentar
: Mellby blev nästjumbo i division 3 Västra ifjol och åkte därmed ur serien. Om man tar sig tillbaka direkt? Nja, tveksamt. Laget har visserligen spelat stabilt under försäsongen, men egentligen utan att glänsa. Samtidigt har man fått in Emma Andersson (Råda) och bör kunna vara med och hota i toppen om allt stämmer.

6. RACKEBY IK
Kommentar
: Rackeby tog bara sju poäng i fjolårets norra trea och åkte naturligtvis ur. Nu verkar man dock ha tagit nya tag, med en färsk tränare – gamle Rackebylegendaren Ulf Johansson – och ett lag där alla jobbar hårt för varandra. Några fixstjärnor finns inte heller, vilket bevisas av att man hade elva olika målskyttar ifjol. Förutom 1-5-förlusten mot JK10 i genrepet så har resultaten också antytt att Rackeby mycket väl kan vara med och störa i toppen i år.

7. ÅSAKA SK
Utropstecken
: Annelie Kopp. Anfallaren har en förmåga att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt, och förra säsongen resulterade det i åtta mål. Förhoppningsvis kan det bli minst lika många i år.
Frågetecken: Håller offensiven? Fyra mål på lika många tränings- och DM-matcher är lite väl få, om man säger så.
Kommentar: 16 poäng på 18 matcher var ett helt okej facit för Åsaka under fjolårets säsong. Problemet var målskyttet med endast 26 baljor framåt, vilket var långt mycket sämre än framförvarande konkurrenter. Samma problem verkar som sagt finnas även i år. Förmodligen får ambitionen vara att åtminstone inte försämra tabellplaceringen från 2014, med tanke på att man haft det småtungt under försäsongen och kryssat mot Emtunga samt förlorat mot TFK/HIS. Jo, lyckas man med det så har man återigen gjort det bra.


Här är årets trupp i Upphärad/Sjuntorp. Ett glatt gäng, som synes. (Bild: UIS/SIF)

8. UPPHÄRAD/SJUNTORP
Utropstecken:
Ida Johansson. Att ha en pålitlig sista utpost är viktigt för alla lag. Med 16-åriga Johansson mellan stolparna lär det krävas stor skicklighet från motståndarna för att lyckas näta.
Frågetecken: Vem ska kliva fram och göra målen? Förra säsongen var Sandra Eriksson bäst på den fronten med sina tre fullträffar, och det finns därmed definitivt utrymme för förbättring.
Kommentar: Upphärad/Sjuntorp var inte alls så pjåkigt ifjol, men tyvärr placerade man sig ändå som nästjumbo när serien var över. Det finns all anledning att tro att den positionen ska förbättras i år, trots att man verkar ha matchat relativt sparsamt under försäsongen. Dels är nämligen konkurrensen från andra klubbar mindre påtaglig, dels har lagets unga trupp nu blivit ett år äldre och dessutom breddats ytterligare sedan ifjol. Det kommer att ge ett flertal extra poäng i slutändan.

9. SALEBY/JÄRPÅS
Kommentar:
Saleby/Järpås hade inte riktigt marginalerna på sin sida under förra säsongen och var kanske förtjänt av något bättre än en sjundeplats. Frågan är om den förbättras till i år? Laget verkar nämligen bara ha spelat en träningsmatch – 2-2 mot Valtorp – och har därmed maskerat formen väl. Och just det, vi vet också att man tappat målvakten Johanna Axelsson till Trollhättans BoIS.

10. IFK EMTUNGA
Kommentar:
Om man vill vara diplomatisk kan man säga att Emtunga hade det småtufft ifjol. Varför? Jo, laget tog en poäng på 18 omgångar i den västra fyran, och bokfördes för den hemska målskillnaden 5-81. Därifrån kan det – nästan i alla fall – bara bli bättre. Och visst har det varit lite mer positiva toner under försäsongen, som bland annat gett ett 1-1-kryss mot Åsaka.

Tidigare tippade serier:
23/4: Division 2 Södra (damer)
22/4: Division 2 Norra (damer)
21/4: Division 3 Västra (damer)
16/4: Division 6 Trollhättan (herrar)
15/4: Division 5 Västra (herrar)
14/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*