Krönika: Förlåt mig, FCT

Man måste kunna erkänna när man har fel.
Och det har jag sannerligen haft.
Så förlåt, Henrik Fridolvsson och FC Trollhättan.

Kanske bygger min tidigare aversion mot juniorlagsfotboll på min egen uppväxt. Ute på Varaslätten var dessa lag nämligen få till antalet, och den traditionella vägen till seniorspel saknade sådana hinder på vägen.

Var man 15 år och talangfull så var det naturligt att spela fotboll i division 3, 4 eller 5. Och någon bättre skola kunde man – åtminstone i min värld – inte få i den åldern. Man kämpade stenhårt varje träning för att vinna respekt från de äldre, och lyssnade på alla goda råd som de hade att erbjuda.

Samtidigt kunde jag se ett mönster i hur andra föreningar – inte minst dåtidens Heimer (idag Lidköpings FK) och FC Trollhättan – tappade en drös av talanger eftersom stegen mellan pojk- och A-lagsspel var alltför många. Tanken med en juniorkategori var god, men ibland tycktes den göra mer skada än nytta.

Å andra sidan handlade det också om klubbarnas egen förmåga att ge unga spelare chansen. Det var ju knappast FC Trollhättans paradgren på den tiden.

Den tanken hade dröjt kvar hos mig när jag i vintras försökte ge Trollhättans FK:s två jättetalanger Alexander Fäldt och Elmer Hirvonen vägledning inför framtiden. De valde mellan att försöka få speltid hos TFK i division 4, eller FCT:s juniorlag i allsvenskan.

Själv propagerade jag för att de skulle stanna kvar, men de lyssnade inte just den gången. Och tack gode gud för det!

Förra veckan togs nämligen Fäldt och FCT-kollegan Tobias Berntsson – förra säsongen i Edet FK:s division 4-trupp – ut i det svenska P17-landslaget. Enligt dem hade de tre sakar att tacka för det: 1) den höga träningsdosen (totalt fem pass i veckan); 2) kvalitén på seriespelet; samt 3) Henrik Fridolvssons ambitiösa tränarskap.

De har helt enkelt fått utmärkta förutsättningar för att förvalta sin talang. Om de sedan lyckas med det är en annan femma – att bli elitfotbollsspelare kan nämligen beskrivas som ett nålsöga att ta sig igenom.

FCT:s juniorsatsning är inte heller helt okontroversiell ur ett lite större perspektiv. Det har i vissa fall handlat om rent avund, och i andra om inte alltför smidigt tillvägagångssätt från FCT:s sida. Men det är glömt nu, och förhoppningsvis finns det fler förespråkare än tvivlare i det här läget.

Själv är jag ju en som har gått från det ena till det andra.

För att behålla samma inställning även framöver krävs dock att FCT – och andra föreningar med juniorverksamhet – fortsätter att ge dessa spelare chansen på A-lagsnivå. Henrik Fridolvssons arbete skulle vara lönlöst om inte det fanns något samarbete med seniortränarna Jörgen Ericson samt Stefan Vennberg.

Jag hoppas att de ser vikten av att lufta dessa talanger. Och att de förlåter mig för att någonsin ha tvivlat.

***
Om Fotbollsbloggen uppdateras lite mindre frekvent framöver så kan det vara bra att veta varför. Just nu jobbar jag nämligen totalt mellan 150 och 200 procent, samtidigt som jag försöker förbereda en flytt samt snar tillökning i familjen. Det är lite väl många bollar i luften, till och med för mig.

Förhoppningsvis ska dock inte bloggen ta alltför stor skada på grund av detta, men risken finns som sagt.

***
Temperaturen på fotbollsfronten lär ju inte skruvas ner särskilt mycket bara för att ett sommaruppehåll väntar. Istället vet jag flera klubbar som inom en inte alltför avlägsen framtid lär presentera nyförvärv. Några andra söker med ljus och lykta efter spelare som kan förbättra deras poängskörd i höst.

Där är ni också varmt välkomna med att komma med tips och förslag på saker som händer runtom i TTELA-land. Alla källor förblir anonyma, det kan jag lova.

***
För några veckor sedan var jag inne på att författa en krönika om Edets framgångar på herrsidan, efter att jag själv hade skrivit ner laget inför säsongen. Då blev det tyvärr inte av, och därefter inleddes en formmässigt sämre period. Nu, med fyra förluster på raken, är det knappast passande att ösa superlativ över klubben.

Om det däremot vänder så är jag den förste att glädjas, trots att mitt Trollhättans FK är involverat i samma nedflyttningsstrid i division 4 Norra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*