Onsdagslistan: Bästa offensiva spelarna (dam)

Förra året fick Moe Abdu äran att lista de bästa offensiva spelarna på herrsidan. Han valde då – i tur och ordning – följande kvintett: Boyd Mwila, Josef Daoud, Selami Sinani, Viktor Mollapolci och … jodå, Moe Abdu.

Numera är jag själv envåldshärskare över Onsdagslistan, och ska därmed försöka att göra en liknande ranking bland damerna. Det var verkligen inte enkelt.

Helst ska det i varje fall handla om spelare som hör hemma på offensiva positioner – antingen på mittfältet eller som renodlade anfallare. Därutöver är det bara en fråga om tycke och smak, och här är mina val:


Josefin Berg, om Fotbollsbloggen får välja. (Bild: Kent Eng)

1. JOSEFIN BERG, ÅSEBRO BRÅLANDA KIF
Det är väl knappast en hemlighet att jag beundrar Josefin Berg som fotbollsspelare. Allra tydligast blir hennes förmåga på små ytor, gärna inomhus. Det är där – när beslut måste tas inom loppet av någon sekund – som hon mest uppenbart visar sin spelintelligens och briljanta passningsfot. Samtidigt är Berg, med meriter från allsvenskan, lika magisk utomhus, och en offensiv kreatör av stora mått. Ja, hon är helt enkelt alldeles för bra för att spela i division 2.

2. EVELINA LÖFSTRÖM, LÖDÖSE NYGÅRD IK
Det börjar ta sig, kan man säga. Evelina Löfström fick nämligen en lite trög start i återkomsten till LNIK, och blev inte den omedelbara matchvinnare som många kanske hade förutspått. Istället har hon sakta men säkert börjat återanpassa sig, och blivit den offensiva förgrundsfigur som hon var före flytten till division 1-klubben Åsa. Med Löfström i laget har Lödöse Nygård egentligen allt som behövs för att besegra topplagen och klättra i tabellen.


Desirée Saad är trea på veckans lista. (Bild: Bibbi Dahlström)

3. DESIRÉE SAAD, SKOFTEBYNS IF
Desirée Saad opererar utifrån en klassisk nummer 10-roll, där hon förväntas leverera både framspelningar och mål. Det har hon dessutom lyckats med på ett förtjänstfullt sätt under den här säsongen. Saad har blicken och touchen som krävs för att dyrka upp de skickligaste försvarslåsen, och är överhuvudtaget kanske den spelare i Skoftebyn med allra störst potential. Visst, hon kan fortfarande vara lite ojämn, men i sina bästa stunder är det få som överglänser 20-åringen (fyller på lördag).

4. MATILDA JOHANSSON, LÖDÖSE NYGÅRD IK

Det är när spelare prövas som de visar sitt rätta jag. I Matilda Johanssons fall handlade det om att fylla den lucka som Löfström lämnade efter sig, eftersom LNIK var i kraftigt behov av en målskytt. Och som hon har gjort det! 16 mål har det blivit för ”Morriz” under den här säsongen, vilket är dubbelt så många som tvåan i samma skytteligatabell. Hon är dessutom en spelare som kan skapa farligheter på många olika sätt, inte minst via sin fantastiska frisparksfot.


Sofia Thorsén tar plats nummer fem på veckans lista. (Bild: Camilla Hansson)

5. SOFIA THORSÉN, WARGÖNS IK
Att välja mellan Sofia Thorsén och Erika Karlsson är tamejtusan inte enkelt, men på senare tid är det ändå den förstnämnda som allra tydligast har visat klassen. Senast mot Friscopojkarna stod hon för ett klassmål, och det har blivit fyra totalt under säsongen (jämfört med sex för Karlsson). Samtidigt är Thorsén inte bara en målgörare, utan också en framspelare som sällan gör det väntade, i positiv bemärkelse. Den typen av avighet behövs i alla lag, och inte minst i ett Wargön som lär luta sig mot 25-åringen i höst.

Fotnot: Av de som placerar sig strax utanför listan finns namn som Irena Bliznac (Skoftebyn), Annika Möller (Skoftebyn), Rebecka Möller (Vänersborgs FK), Erika Karlsson (Wargön), Julia Jonasson (Trollhättans BoIS), Amanda Sjöö (Vänersborgs IF) samt Linda Almroth (Trollhättans FK), Anna Dahlberg (Åsebro Brålanda KIF), med flera.

Senaste onsdagslistorna:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*