Drömstart för Jakob i AEK


Jakob Johansson från Trollhättan fick en flygande start i den grekiska Superligan med sin klubb AEK Aten den gångna helgen. Mötet med Platanias på Olympiastadion slutade 3-0 till AEK och Jakob passade till 1-0-målet och spelade hela matchen i tröja nummer 18.

Efter åtta säsonger i IFK Göteborg tog Jakob Johansson en stor risk när han ifjol gick till krisdrabbade AEK Aten. Nu vill mittfältaren bidra till att klubben kvalificerar sig för Europacupspel igen.
– Jag har sett fram emot det här ända sedan jag kom hit, säger ­Jakob när TTELA besöker honom i hemstaden Aten.

Det var många som blev förvånade när Jakob Johansson valde att lämna Blåvitt för spel i en sämre liga än allsvenskan. Den defensive mittfältsmotorn gick från en nyckelroll i Blåvitt till en mer anonym tillvaro i den grekiska andraligan.
– Jag ville testa någonting helt nytt efter åtta säsonger i IFK ­Göteborg. Jag ville också uppleva något annorlunda än det man får se i grannländerna.
– Den största omställningen har varit det sociala vid sidan av fotbollen. Det är en helt annan livsstil här och människorna är väldigt avslappnade. Ska du bestämma träff med någon är grekerna inte alltid så bra på att passa tider och det kan hända att de inte dyker upp alls. Det vänjer man sig vid.

På planen har 25-åringen anpassat sig snabbt.
– Fotbollsmässigt gick det fort för mig att komma in i det och jag fick snabbt speltid. Jag blev väl omhändertagen. Känslan är att jag befinner mig i en storklubb, säger Jakob Johansson.
Andraligan i Grekland ansågs av många som ett steg bakåt i karriären, men så ser Jakob själv inte på fjolårssäsongen – en säsong då den forna storklubben tog steget tillbaka till Superligan.
– Jag känner inte att jag har blivit en sämre fotbollsspelare efter ett halvår i andraligan. Jag tycker att jag har utvecklats mycket. Bland annat har jag blivit mer teknisk. Det är mer kortpassningsspel här jämfört med i IFK Göteborg och jag är mer delaktig i uppspelsfasen än vad jag var i Blåvitt där vi spelade en rakare fotboll. Allt det här gör att jag utvecklas hela tiden.

I lördags inleddes det utländska proffslivet på allvar för Trollhätte­sonen när hans AEK Aten tog emot Platanias på Olympiastadion. Och det kunde knappast ha startat bättre för Johansson och klubben – seger med 3-0 och svensken med nummer 18 på ryggen assisterade till 1-0-målet genom Ronald Vargas i den 27:e minuten.
– När jag kom hit räknade alla med att vi skulle gå upp i Super­ligan. Jag har sett fram emot det här ända sedan jag kom hit i januari.

Vilka förväntningar har du på ­säsongen?
– Det är tuff konkurrens i laget eftersom vi har fått in många nya spelare. Mitt mål är att få spela så mycket som möjligt. Jag vill behålla min ordinarie startplats, säger Johansson.

Vilka mål har klubben?
– De flesta runt klubben har höga krav och siktet högre inställt än att bara hänga kvar. Vissa drömmer om att vi ska hamna i toppen. Så småningom vill klubben spela Europacupspel igen.

Vid sidan av fotbollen håller han kontakten med Superligans hetas­te svensk, Marcus Berg, som är stor stjärna i rivalklubben Panathinakos.
– Jag känner honom bra sedan tiden tillsammans i Blåvitt. Vi har träffats några gånger, berättar ­Jakob.

Hur mycket tänker du på landslaget i och med att du spelar i en bättre liga den här säsongen?
– Egentligen gör jag det inte alls. Skulle möjligheten dyka upp ser jag det som en bonus. Landslaget var inte det avgörande när jag valde klubb. Det handlade om att jag ville hitta en miljö att trivas i.

Värmen är påtaglig under intervjun vid träningsanläggningen i utkanten av Aten. Med temperaturer upp emot 40 grader är omställningen stor i jämförelse med Göteborgsvindarna.
– Jag älskar egentligen inte ­värmen, men det har fungerat förvånansvärt bra. När jag kommer hem ser jag till att vara inne mycket och vila för att komma pigg till träningarna, säger han.

Inte heller den grekiska krisen har påverkat honom märkbart.
– Som fotbollsspelare lever man lite i sin egen lilla värld. Jag har ju inte tagit del av några demonstrationer, men folk jag pratat med har berättat historier om hur tufft det är, säger han och tillägger:
– Det ska bli en spännande ­säsong för mig och intressant att se hur långt vi kan räcka. Drömmen är att få spela Europacupspel med AEK Aten.

Text & bild: Kristofer Ström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*