TFK och VFK i konflikt kring 14-åring

En konflikt har blossat upp mellan Trollhättans FK och Vänersborgs FK.
I centrum står en 14-årig fotbollstalang.
– Om syftet är att lära honom en läxa, då har det fått för långtgående konsekvenser, säger Johan Möller i VFK:s herrsektion.

Att föreningar går i klinch är ingen sällsynt företeelse, men fallet i fråga är unikt sett till spelarens låga ålder. 14-åringen – som här får vara anonym – kom till Sverige så sent som 2010, och utmärkte sig snabbt som ett av traktens större framtidslöften. Först i vintras anlände han till TFK från en närbelägen förening där han varit ytterst lyckosam.

Genom en jämnårig kamrat lockades han så i maj att provträna med VFK.
– När vi tyckte att han var intressant så kontaktade vi hans ledare, vilket egentligen var fel ordning, erkänner Johan Möller.
Situationen blev ännu rörigare av att spelaren i samma veva fick en förfrågan om att spela Dana Cup med en annan klubb. Niclas Wreed, som är ansvarig för TFK:s herr- och pojkverksamhet, valde då att stämma träff med ynglingen och dennes far, eftersom ”det gick en massa rykten”.
– Jag lade upp en lång harang om fördelarna att vara kvar hos oss, och då sa han att han hade bestämt sig: han skulle vara kvar i TFK, återberättar Wreed.

Kort senare kom ändå ett samtal från VFK där Johan Möller meddelade att 14-åringen ville gå till dem. Vid det laget hade han – genom sitt deltagande i Gothia Cup – redan representerat TFK under den så kallade spelterminen, vilket krävde ett underskrivet dispensavtal för att slutföra övergången.
– Jag sa till honom att jag inte skriver på dispensen förrän jag får en rimlig förklaring, men det har han inte gett, menar Niclas Wreed.
Johan Möller ställer sig dock kritisk till det:
– Det är en 14-åring, de säger det vuxna vill höra. Han har haft ett samtal med klubbledningen utan någon vuxen närvaro, eftersom hans pappa inte förstår svenska. Jag tror inte att det här handlar om fostran, utan snarare att de har en supertalang som glider dem ur händerna.

Hos TFK har frågan förankrats i såväl styrelsen som fotbollssektionen, och där har man beslutat att inte släppa spelaren förrän pågående speltermin är över, vilket blir den 31 oktober.
– Jag förstår att han är ledsen och förbannad på mig, men vi är eniga i det här beslutet, konstaterar Wreed.
VFK hade hoppats att spelaren skulle kunna medverka i klubbens kval till P16 Elit under hösten, men så lär inte bli fallet. Efter kontakt med Västergötlands fotbollförbund menar man också att det är ett ”unikt ställningstagande” från TFK:s sida.
– Killen har inte samma familjestöd, sociala förankring eller förståelse för hur saker och ting fungerar som andra. Han vill vara alla till lags, och säger ja till allt. Att lasta honom för att vara osolidarisk eller vilja lära honom en läxa, det är småaktigt, hävdar Johan Möller.

VFK erbjöd sig att betala en mindre summa för övergången, men TFK har tackat nej. Sedan flera veckor tillbaka tränar spelaren med Vänersborgslaget, men han är inte tillåten att spela några matcher.
Enligt Johan Möller har både VFK och en målsman för spelaren skrivit på dispensavtalet, och det enda som saknas är TFK:s signatur. Utan den kan klubbarnas framtida relation påverkas negativt, säger han.
– Vi har inga juridiska medel eller annat att gå vidare med, utan kan bara vädja till sunt förnuft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*