Kvalplats införs i herrarnas division 2


Spelarna i Vänersborgs FK har all anledning att glädja sig åt det nya upplägget i herrarnas division 2, som bland annat innebär att en kvalplats uppåt införs. (Bild: Andreas Olsson)

2016 blir ett spännande år i division 2.
Inte minst för att man inför ett nytt kvalspel.
– Det här är bara positivt, säger Peter Karlsson på Västergötlands fotbollförbund (VFF).

Sedan tidigare har Vänersborgs FK aviserat sin ambition att utmana om uppflyttning från herrtvåan. Lagets aktier stärktes också vid Svenska fotbollförbundets (SvFF) representantskapsmöte i fredags.

Då beslutade man, på VFF:s initiativ, att låta tabelltvåan kvala uppåt redan från och med nästa säsong.
– Det är många som har frågat varför det inte har funnits tidigare, och det gick även igenom relativt enkelt under mötet. Alla regioner var med på det, berättar Peter Karlsson som är ledamot i VFF-styrelsen.

Upplägget är inte helt spikat, men med största säkerhet kommer de sex tabelltvåorna från landets olika division 2-serier delas upp i två trelagsgrupper. Vinnaren i respektive grupp ställs sedan mot ett division 1-lag som slutat på elfte plats i sin serie.
– Det innebär att vi får fler viktiga matcher i division 2. I år drog ju FC Trollhättan iväg, även om det blev jämnt på slutet, och de senaste säsongerna har vi haft två, tre lag varje år som avgjort redan i augusti. Nu blir det en längre säsong och mer publicitet för serien, säger Karlsson.

Vid samma möte bestämdes också att gränsen för så kallad proffssättning av spelare – som då måste erbjudas formaliserade avtal – ska dras vid division 1. Det innebär framförallt minskade kostnader i form av utbildningsbidrag för klubbar som VFK och Skoftebyn.

SvFF klubbade dessutom att spelare numera betraktas vara amatörer så länge som de inte tjänar mer än 10 000 kronor per år. Tidigare var denna summa 3 000 kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*