FCT försvarade titeln i Mellandagscupen


Segraren i 2015 års upplaga av Mellandagscupen heter FC Trollhättan. (Bild: Jerry Lövberg)

Att försvara en titel i Mellandagscupen brukar vara svårt.
I år lyckades dock FC Trollhättan med bedriften.
– Skönt att vinna när det verkligen gäller, säger segerorganisatören Oscar Ehner.

Under 2000-talet har Mellandagscupen varit en svårspådd historia. Det har visserligen funnits enstaka lag som dominerat turneringen – Inland mellan 2001 och 2003, samt FCT mellan 2004 och 2006 – men annars har utgången knappast gått att finna i någons spåkula. Ja, frånsett den som i år tillhörde cupgeneralen Tobias Karnevi. Han varnade nämligen för fyra lag inför turneringen, och samtliga fanns på plats när semifinalerna skulle avgöras: FCT, Skoftebyn, Trollhättans FK och Trollhättans BoIS.

Så långt hade det dock knappast varit någon spikrak resa för storfavoriten FCT.
– Det kan man lugnt säga. Vi började väldigt dåligt mot IFK Trollhättan och var inte riktigt på tårna från start. Sedan har det ju varit svårt också med de små målen när lagen backar hem. Det är tillfälligheter som avgör då, menar FCT-spelaren Oscar Ehner, vars lag hade marginalerna på sin sida i mötet med BoIS.

Mållöst efter full tid och förlängning innebar straffar, där Lukas Foogsgaardh hade chansen att avgöra till division 4-lagets fördel, men utan att lyckas. Istället förlängdes dramatiken, och först i den sjunde omgången kunde FCT gå vidare tack vare Markus Mäkinens räddning av Joel Ekboms straff.

I finalen väntade Skoftebyn, som hade slagit FCT med 2-0 i sin slutspelsgrupp och uppnått samma resultat i semifinalen mot TFK. Det blev i första hand ett ställningskrig.
– Det var en bra final, med väldigt många spelare som är med i futsalligan. Sedan känner kanske de flesta varandra för bra för att det ska hända en massa och bli många mål, säger Oscar Ehner, som gjorde matchens enda.

Det kom efter 5.49, sedan hans högerskott smitit in under målvakten Michael Källehult.
– Det var kanske mitt mest turliga mål, men de gills också. Det var en lättnad att få se skottet gå in, konstaterar Ehner.

Skoftebyn vaknade till liv först på slutet och kunde ha fått straff när Linus Ewenborg föll, men någon avblåsning kom aldrig. FCT vann därmed med 1-0 i Arena Älvhögsborg.
– Vi kände att vi gick in i turneringen med favoritskapet, och det gäller att klara av det också. Det var lite knackigt då och då, men jag tycker ändå att vi har presterat bra överlag, säger Ehner som även togs ut i Mellandagscupen allstar-lag.

Där fick han sällskap av lagkamraten Krister Andersson, TFK-målvakten Rachid Nord, Skoftebyns Gustaf Rådström samt BoIS-spelaren Tim Klaar. Den sistnämnde kunde dessutom fira ett bärgat brons via 2-1 mot TFK. Johan Kortekangas stod där för BoIS båda mål.

– Det är vi nöjda med. Vi har gjort en bra turnering, säger nye tränaren Andreas Karlsson Wingård.

Men det var som sagt FCT som firade mest och bäst i slutändan, och som blev det första laget att försvara en Mellandagscup sedan samma gäng lyckades med konststycket 2010.

MELLANDAGSCUPEN 2015
Finalen:

Skoftebyn-FC Trollhättan 0-1
Målet: 0-1 (5.49) Oscar Ehner.

Bronsmatchen:
Trollhättans FK-Trollhättans BoIS 1-2 efter förl. (1-1 full tid)
Målen: 0-1 (3.32) Johan Kortekangas, 1-1 (4.07) Christoffer Eriksson, 1-2 (16.56) Johan Kortekangas.

Semifinaler:
Skoftebyn-Trollhättans FK 2-0
Målen: 1-0 (6.53) Moussa Taher, 2-0 (14.01) Gustaf Rådström.

Trollhättans BoIS-FC Trollhättan 5-6 efter straffar (0-0 full tid)

SENASTE ÅRENS SEGRARE
2015: FC Trollhättan
2014: FC Trollhättan
2013: Skoftebyns IF
2012: Edet FK
2011: IFK Trollhättan
2010: FC Trollhättan
2009: FC Trollhättan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*