Fel i datasystem orsakade domarmiss

Sjuntorp-Spark, i Trollhättesexan, fick spelas utan en ”riktig” domare. Nu förklarar Västergötlands fotbollförbund hur den situationen kunde uppstå. (Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån)

Ingen domare dök upp när Sjuntorps IF skulle möta Spark i helgen.
Enligt Fredric Isacson på Västergötlands fotbollförbund fanns det två bovar i dramat:
VFF:s eget datasystem – och, i någon mån, Sjuntorp.

Fotbollsbloggen berättade tidigare idag om Mikael Johansson, som fick kliva in och döma i division 6-premiären eftersom någon domare aldrig syntes till på Sjuntorpsvallen.

Det handlade dock inte om att uppdraget hade glömts bort av den domare som tillsatts.
– Vi vet inte egentligen, men vi tror att det har något med vårt datasystem (Fogis) att göra. Domaren fick inte upp matchen på sin lista, sånt brukar ju skötas automatiskt, säger Fredric Isacson som är ansvarig för domarfrågor på VFF.

Han konstaterar samtidigt att Sjuntorp borde ha kontaktat rättskiparen någon dag innan matchen ägde rum.
– Man bjuder in, hälsar välkommen och talar om var och vilken tid matchen spelas. Det är en viktig sak som hemmaföreningen måste ha koll på.

Att man i det här fallet valde att låta en åskådare döma matchen är dock tillåtet – så länge som båda klubbarna ger grönt ljus.
– När man ser att det inte finns någon domare, och om båda lagen tycker att det är okej, så kan man låta ”Kalle på spången” döma. Det fungerar ju på division 6-nivå, men i femman eller fyran hade det nog varit svårare att genomföra, säger Isacson.

Till sist: i division 5-premiärerna saknades assisterande domare. Blir det ändring på det framöver?

– Ja, det var bara den här helgen som problemet fanns, och det berodde på att så många ungdomslag spelade. Därför har vi en vädjan till alla föreningar om att försöka få pojkar och flickor att spela måndag till torsdag, och helst på onsdagar. När de nonchalerar det så hamnar vi i såna här trångmål, säger Fredric Isacson som dock kan glädja sig åt att det hela tiden tillkommer nya domare, i takt med att löp- och regelprov kan utföras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*