Vänersborgs FK blir av med DM-seger

Kenny Adeshigbin spelade DM-matchen mot Borås AIK utan att få vistas i landet, och därför tilldöms nu BAIK segern i mötet. (Bild: Sebastian LaMotte)
Kenny Adeshigbin spelade DM-matchen mot Borås AIK utan att få vistas i landet, och därför tilldöms nu BAIK segern i mötet. (Bild: Sebastian LaMotte)

Vänersborgs FK blir av med segern i DM-kvartsfinalen mot Borås AIK. Anledningen är Kenny Adeshigbins medverkan i matchen.
– Som det ser ut nu så kommer vi att överklaga, säger VFK:s ordförande Kerstin Landgren.

TTELA-sporten har tidigare berättat om hur anfallaren Kenny Adeshigbin vistades olovligt i Sverige efter att hans turistvisum hade gått ut den 1 juni. Han medverkade dessutom – som inhoppare – i DM-mötet med Borås AIK, och var en av målskyttarna i vad som sedermera blev en 3-0-seger.

När situationen kring Adeshigbins status blev känd valde dock Borås att överklaga matchutgången till Västergötlands fotbollförbunds tävlingskommitté, som sammanträdde på tisdagskvällen. Där valde man att döma i den förra förlorarens favör.

– Det är ju så att en spelare som vistas olagligt i landet inte får spela fotboll, det föreskrivs i representationsbestämmelserna. Tävlingsbestämmelserna säger sedan att om en obehörig spelare deltagit i en match som spelas enligt utslagsmetoden så ska föreningen uteslutas, konstaterar Mats Karlén, tävlingsansvarig hos VFF.

I det här fallet tilldöms Borås AIK segern med 3-0. VFK är därmed utslaget ur DM, men missar också nästa års upplaga av Svenska cupen, som man annars hade kvalificerat sig för i och med vinsten på Bodavallen.

– Vi har varit öppna med att vi har gjort en miss och utifrån det kan jag tycka att beslutet är tufft. Jag förstår samtidigt att förbundet måste utgå från sina regler, men vi anser ju att det är ett administrativt misstag, säger VFK-ordföranden Kerstin Landgren.

Om tävlingskommittén hade kommit fram till att Adeshigbins medverkan var ett oavsiktligt fel kopplat till det administrativa arbetet så hade ”endast” en straffavgift varit aktuell.

Nu blir istället konsekvenserna betydligt allvarligare än så. Därför är tanken att delar av VFK-styrelsen ska samlas på onsdagskvällen för att eventuellt formulera en överklagan, som i så fall behandlas av VFF:s distriktsstyrelse.

– Som det ser ut nu så kommer vi att överklaga, säger Kerstin Landgren som hoppas skicka in en skrivelse under torsdagen, för att eventuellt kunna få en slutdom före helgen.

Fotnot: I DM-semifinalen väntar antingen Norrby eller Elfsborg för segraren i mötet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*