Owe prisades för sitt mångåriga engagemang

Owe Fjällstål tillsammans med Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson. (Bild: Privat)
Owe Fjällstål tillsammans med Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson. (Bild: Dalslands FF)

För fotbollsfrälsta i Dalsland är Owe Fjällstål ett känt namn.
Nyligen fick han också ta emot Riksidrottsförbundets förtjänsttecken för sin långa gärning inom sporten.
– Det var ju trevligt efter många års arbete, säger han.

Owe Fjällstål har hunnit fylla 75 år men han är fortfarande i högsta grad aktiv. Han sitter bland annat med i Dalslands fotbollförbunds disciplinkommitté och hjälper emellanåt till i den klubb som ligger honom närmast hjärtat, nämligen Melleruds IF.

Det var också där som det verkliga engagemanget startade på 1960-talet, som styrelsemedlem. Och anledningen var egentligen ganska enkel.

– Jag var inte tillräckligt bra som fotbollsspelare, haha! Nädå, jag spelade allt ett tag, men i en match gick nyckelbenet sönder och i en annan ögonbrynet. Då började jag döma istället, berättar Fjällstål som utöver rollen som rättskipare även varit med i snart sagt varje utskott inom DFF.

På Riksidrottsförbundets årsmöte i Karlstad hyllades också Owe Fjällstål för sitt mångåriga engagemang, tillsammans med andra eldsjälar från olika delar av landet. Där tog han emot det förtjänsttecken som delas ut vartannat år.

– Det är ju inte så många som får det här, bara hundra i hela Sverige och i alla sporter dessutom. Det var ju trevligt efter många års arbete. 

Är det något uppdrag du haft som du uppskattat mer än de andra?

– Att döma damernas division 1 på linjen tillsammans med Lena Arwedahl var såklart väldigt trevligt, men jag tycker att alla uppdrag har varit trevliga på sitt sätt, säger Owe Fjällstål.

 

FAKTA
Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det bara funnits i guld. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*