Lokala klubbar tjänar på Dahlins flytt

Johan Dahlins flytt till Malmö FF ger även klirr i kassan hos flera lokala föreningar.
– Det är pengar som återinvesteras i vår ungdomsverksamhet, säger Stefan ”Pallis” Björkenstam, ordförande i Trollhättans FK, en av de berörda klubbarna.

Vid internationella och nationella övergångar utgår något som kallas för solidaritetsersättning. Grundidén kommer från Fifa och innebär att föreningar som varit med om att fostra spelare – mellan 12 och 23 års ålder – får ta del av kakan när han eller hon sedan säljs.

Beloppet är fastslaget till fem procent av övergångssumman och i Johan Dahlins fall uppges den senare siffran landa på åtminstone 3,5 miljoner kronor, enligt Expressen.

– Att få fram en bra spelare kan generera en del pengar för gräsrotsföreningarna, konstaterar Göran Blomgren, tävlingskonsulent på Svenska fotbollförbundets övergångsgrupp.

I det här fallet finns det – om man räknar bort MFF – fem klubbar som kan räkna med en snar insättning på kontot: moderklubben Trollhättans FK, FC Trollhättan, Åsebro, Lyn och Trelleborg. Att räkna ut de exakta siffrorna är en mindre vetenskap, men det handlar om åtskilliga tusenlappar för samtliga parter.

I TFK:s fall bör den totala summan landa på omkring 50 000 kronor. För FCT blir det aningen mindre än så, medan Åsebro kan kalkylera med ungefär 10 000 kronor.

– TFK fostrar spelare till elitfotbollen i stort sett hela tiden och det är jätteroligt att Johan haft den framgång som han haft i både klubb- och landslag, konstaterar ordförande Stefan ”Pallis” Björkenstam.

Han hävdar att pengarna har stor betydelse för TFK som klubb.

– Absolut. Det är pengar som återinvesteras i vår ungdomsverksamhet och som även går till att sköta om vår anläggning, Stavrelunds IP, säger Björkenstam.

Fakta
Johan Dahlins övergångar fram till 23 års ålder (2010):

27 mars 2002: Trollhättans FK till FC Trollhättan
30 maj 2002: FCT till TFK
1 augusti 2002: TFK till FCT
15 april 2004: FCT till Åsebro
12 november 2004: Åsebro till TFK
2 februari 2015: TFK till Lyn
1 januari 2008: Lyn till Trelleborg
7 augusti 2008: Trelleborg till Lyn
10 juli 2009: Lyn till Malmö FF

(Bild: Trollhättans FK)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*