Blir det fyra lokala seriesegrar i helgen?

Mirjam Bader och hennes Skoftebyn kan bli klart för division 1 på lördag. (Bild: Måns Johansson)

Ibland behöver man hitta inspiration på andra ställen, och imorse ramlade jag över en briljant seriesammanfattning gjord av Nya Lidköpings-Tidningens sportchef Niclas Wejshag, med fokus på den kommande helgen och dess fotbollsmässiga förutsättningar.

Här kommer därför en form av översättning, med lokala lag istället för motsvarigheterna från ”Lisch”.

Man kan också konstatera att det blir en härlig avslutning på veckan – Mellerud och Sjuntorp på herrsidan och Skoftebyn samt Göta bland damerna kan faktiskt bli seriesegrare. Vi hoppas och tror att det blir så.

HERRAR

Div 2 Norra Götaland
Fyra högdramatiska omgångar återstår i den norra tvåan. Fyra lag gör upp om förstaplatsen och den andraplats som ger kval, och i förarsätet sitter Grebbestad. Bohuslänningarna har det, på papperet, enklast återstående schemat och bör ta tre poäng hemma mot Lerum i helgen.
Övriga lag i toppen sitter då på desto lurigare uppgifter. Karlstad BK möter Vårgårda borta, Gauthiod – som har nio raka segrar – ställs mot Vänersborgs FK på Vänersvallen och FC Trollhättan derbyspelar mot Skoftebyn.
Och apropå ”Skôfta”: Nysätragänget säkrar kontraktet vid seger ikväll, men även vid förlust kan division 2-statusen vara tryggad. Lidköpings FK och Lerum som jagar måste nämligen ta tio respektive elva poäng de sista fyra omgångarna – samtidigt som Skoftebyn förlorar varje gång – om man ska kunna rädda sig kvar. Lidköping har IFK Uddevalla borta redan ikväll.

Div 3 Nordvästra Götaland
Segern (3-0) mot Gunnilse i förra omgången innebar med största säkerhet att BoIS spelar division 3-fotboll även nästa år. Fem poäng skiljer laget från Lärje-Angered på den nedre kvalplatsen. Å andra sidan möter Lärje i helgen ett Svane som sannolikt åker ur, samtidigt som BoIS ska till luriga Ahlafors. Det kan bädda för en dramatisk slutomgång… Men visst borde Strömslunds stolthet fixa det här till slut.

Div 4 Södra
Götas läge liknar det hos Trollhättans BoIS: fem poäng ner till kvalstrecket med två omgångar kvar. Med tanke på att Gällstad och Fristad, som krigar i bottenträsket, knappast går fullt så bör kontraktet redan nu vara säkrat. Vill man däremot vara helt trygg som GBK-supporter så räcker det med seger i helgens derby mot IFK Trollhättan, som ligger på helt säker mark inför seriens avslutning.

Div 4 Bohuslän-Dal
På med partyhattarna – på lördag lär det bli skumpa och feststämning på Rådavallen i Mellerud. Med två omgångar kvar har MIF sex poäng och åtta plusmål tillgodo på tabelltvåan Ödsmål, och därmed räcker ett kryss i hemmamötet med Vallen. Som, ja, ligger tvärsist. Den som spelar på ettan här får knappt pengarna tillbaka ens.

Div 5 Västra
Ska vi börja i botten eller toppen? Okej, vi går nedifrån och upp: Lödöse Nygård har ju satt sig i en rejält knepig sits inför de avslutande två omgångarna och måste ta minst fyra poäng för att ha minsta chans att undvika kval. Då får man dock ändå förlita sig till att bottenkonkurrenterna Arentorp Helås samt Nossebro får soppatorsk på målrakan. Mycket talar helt enkelt för att LNIK:s öde beseglas redan på lördagen, när tabelltrean Trollhättans Syrianska kommer till Tingevi.
Toppen då? Jo, Trollhättans FK har skaffat sig en fin matchboll i kampen om kvalplatsen. Vid seger hemma mot Trässberg är andraplatsen i stort sett klar – mycket tack vare målskillnaden, som är betydligt bättre än den hos jagande Syrianska. TFK har visserligen fortfarande chansen att vinna serien, men då måste ledande Råda förlora mot dubbla bottenlag under de kommande två helgerna. Det känns inte särskilt troligt.
Edet har för övrigt också chansen att nå kval, fyra poäng bakom TFK. Utgångsläget – i kombination med tuffa matcher kvar mot Levene-Skogslund och Syrianska – talar däremot inte för det.

Div 5 Dalsland
Det är alltid svårt att veta var strecket nedåt kommer att dras i de bohuslänska och dalsländska serierna, men om vi antar att två lag åker ur så ser det hyfsat positivt ut för Brålanda i bottenträsket, då man har både Melleruds och Eds andralag bakom sig. Dessutom tar man emot MIF i helgen.
I andra änden av tabellen förefaller det sannolikt att Bengtsfors toppar när säsongen summeras. Bara en poäng skiljer laget från jagande Håfreström, men spelschemat – med Åsebro (h) och Fengersfors (b) – borde inte kunna stoppa klassiska BIF. Håfreström ska dessutom möta tredjeplacerade Frändefors på lördagen, innan man avslutar mot Ellenö. Mycket talar med andra ord för kval – och där tycker jag nog att ”Håfre” har en bra chans att ta sig upp till fyran.

Div 6 Trollhättan
”Supersexan” avgjordes förmodligen redan förra helgen när Sjuntorp 2-1-besegrade Wargön i seriefinalen. Nu har man plötsligt allt i egna händer, och bara en match kvar: tabellfemman Långared borta, på söndag. När lagen möttes i våras vann Sjuntorp med 5-0. Räkna därmed med guldhattar och en dusch med kläderna på för tränarna Alexander Karlström och Thomas ”Tjomping” Johansson.
Där bakom säkrar Wargön andraplatsen vid seger mot ett visserligen formstarkt Trollhättans IF, vilket i så fall skulle innebära att Halvorstorp får nöja sig med en stark bronspeng i år. Blickar vi ytterligare nedåt så är det knappast någon dramatik som omgärdar TIF:s, Upphärads, Hjärtums och Trollhättans FF:s avslutande matcher. Tvärtom har deras säsong – lite elakt konstaterat, kanske – varit en enda lång transportsträcka.

Div 6 Dalsland
Bäckefors har redan säkrat seriesegern i Dalslandssexan, sedan jumbon DLIK/Laxarby lämnat walk over i den sista omgången. Nåja, det påverkar väl egentligen inte tabellens slutliga utseende. Ordningen kan däremot ändras en aning om Kroppefjäll gör sitt och tar åtminstone en poäng mot Ärtemark/Billingsfors på hemmaplan. Då väntar nämligen kval på idylliska Brunnsvallen.

Gustav Larsson och hans MIF har säkerligen lagt skumpan på kylning inför helgen. (Bild: TTELA)

DAMER

Div 2 Nordvästra Götaland
Grattis, Skoftebyn! Jo, i helgen blir seriesegern helt klar när man ställs mot Stenungsund på bortaplan. Med tanke på trollhättelagets ofattbart starka målskillnad så krävs bara en poäng, även om tipset är att det blir tre här. Tidigare hade förstaplatsen ”bara” gett kval, men från och med i år är det uppflyttning som gäller – och därmed får vi äntligen ett lokalt lag i ettan igen. Det är bannemej på tiden.
Fast å andra sidan… om det inte blir seger så kan det faktiskt bli nervigt, då man ställs mot jagande Lödöse Nygård i nästa omgång. LNIK lär dock enbart ha siktet inställt på att nå andraplatsen, som tyvärr inte ger kval. Bakom dessa svävar Vänersborgs FK, kombinationslaget Trollhättans FK/Halvorstorp/Trollhättans BoIS och Åsebro Brålanda i ett totalt ointressant ingenmansland, då ingen klubb verkar åka ur serien direkt just den här säsongen. Detta på grund av att Smögen och Tjörn har dragit sig ur.

Div 3 Västra
Att Vinninga vinner serien vet vi redan, men om Vänersborgs IF eller Wargön slutar tvåa återstår att se. Det är dock mest en fråga om prestige – för i nuläget ger inte andraplatsen något alls. Men ja, man vet å andra sidan inte heller om några lag drar sig ur tvåan till nästa säsong, så det finns ändå en poäng med att komma så högt upp som möjligt i tabellen.
Troligast är att VIF blir tvåa då Wargön måste ta poäng borta mot Vinninga samtidigt som ”duvorna” förlorar borta mot mittenlaget Sollebrunn/Stora Mellby. Det händer inte, va?

Div 4 Västra
Göta/Ljungskile/Ödsmål har skaffat sig en fin sits inför den sista omgången och har seriesegern i egna händer. Man ställs nämligen mot Sjuntorp på bortaplan och går – förbi Östadkulle – upp på första plats vid seger. Samtidigt kan man till och med, vid en eventuell förlust, missa kvalplatsen. Trean Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro (jag vet, många kombinationer nu) åker till Kamratgården för att möta jumbon IFK Trollhättan och har just nu två poäng upp till Göta. Spännande värre.
Övriga lokala lag har desto mindre att spela för, även om det faktiskt är så att IFK kan få från åttonde plats till femte om man vinner med ”rätt” siffror i helgen. Det är ju definitivt en morot.

Div 4 Bohuslän
Frändefors har en match kvar att spela, hemma mot LDB Dalsland, och där finns det bara en målsättning: att ta poäng för första gången den här säsongen. Så är det bara. LDB är nästjumbo och har bara vunnit en match i år, mot just ”Fiffen”. Kommer revanschen nu?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*