Upphärad reser sig efter krisigt 2017

Spelarbrist, dödsfall och ekonomisk kris.
Upphärads IS har haft ett motigt år – men tänker inte ge upp i första taget.
– Jag sover ganska gott om nätterna nu, säger Jonas Nolstrand, trots ett kaotiskt första halvår på ordförandeposten.

Vid årsmötet i våras valdes Nolstrand in i styrelsen, och snabbt gick det upp för honom vilken prekär sits Upphärad hade satt sig i. Balansräkningen var fullklottrad av röda siffror, framförallt på grund av vikande intäkter under flera år i följd.

Detta sedan verksamheten sakta minskat och medlemstalen sjunkit, medan kostnaderna för bland annat kansli och planskötsel blivit kvar på samma nivåer. Den plötsliga avsaknaden av ungdomslag i seriespel – delvis orsakad av att ett havererat samarbete med Sjuntorp – innebar dessutom att bidragsdelen från förbundet försvann.
– Det var många faktorer som gjorde att det blev så illa som det blev, konstaterar Jonas Nolstrand, som tillsammans med resten av styrelsen tvingades agera direkt.
– Ja, annars hade vi inte ens överlevt sommaren. Vi var tvungna att antingen stänga verksamheten eller satsa. Och vi valde att satsa.

För att ge föreningen nytt syre och nya intäktskällor har man dels jagat sponsorer, dels anordnat ett koppel av olika arrangemang: tipspromenader, löpartävlingar, cirkelfys och höstlovs-LAN.
– Alla de här aktiviteterna ger ett mervärde i föreningen, en positiv anda, och ett litet ekonomiskt tillskott. Det har gjort att vi kunnat vända på situationen, säger UIS-ordföranden.

Även sportsligt har det varit en tung säsong. Upphärad, som hoppades utmana i toppen av division 6-tabellen, blev i somras av med tränaren David Nilsson-Banyai och hade också svårt att få ihop lag i vissa matcher. Ovanpå det tog en omtyckt spelare livet av sig, vilket naturligtvis försatte hela klubben i sorg.
– Vi har haft några smällar som varit oerhört tunga och jobbiga att komma vidare ur. Mycket har som sagt vänt, men vi släpper inte garden, menar Nolstrand, vars mest aktuella uppdrag är att hålla herrlaget över ytan.

Trots ihärdiga rykten om nedläggning har man nämligen anmält ett lag till seriespel nästa säsong. Upphärad har under hösten sträckt ut handen till flera närbelägna klubbar i hopp om att få till en sammanslagning, eller i minsta fall ett samarbete, men har än så länge inte fått någon positiv respons.

I nuläget är därför avsikten att köra vidare i egen regi.
– Vi har mellan tio och femton spelare på träningarna just nu. Några av dem vet jag inte kommer fortsätta, men det finns också andra som kommer komma till. Den här situationen är ju på intet sätt ny under just den här perioden på året. Så har det varit många gånger, och målet är att ha ett lag när säsongen drar igång, plus en utökad tränarstab, säger Jonas Nolstrand.

Höstens träningspass har hittills letts av en ledare från Göteborg, men det är oklart om han fortsätter på andra sidan nyår. Att lösa den frågan borde dock vara en relativt enkel sak för Upphärad, med tanke på vad man redan gått igenom.
– Min första och största uppgift under det här första året som ordförande har varit att rädda föreningen, för den var på väg att gå omkull helt. Men vi har fått den på fötter, och nu ska vi även få A-laget på fötter, konstaterar Nolstrand.

***
Apropå Upphärads spelartrupp så tappade man nyligen högerbacken Albin Svensson till Ellenö, där även förre tränaren David Nilsson-Banyai återfinns.

Dessutom ryktas Niklas Fredriksson, som kan spela både mittback och innermittfältare, vara på väg till division 5-nykomlingen Sjuntorp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*