Krönika: En lokalfotboll mot rasism

Hänger fotboll och politik ihop? 
Jodå, så är det.
Och därför vill jag tro att väldigt få lokala spelare röstar på ett rasistiskt parti i valet på söndag.

Min egen seniorkarriär sträcker sig 15 år tillbaka. Det är exakt halva mitt liv, faktiskt.

Under den tiden har jag spelat med svenskar, ivorianer, italienare, somalier, turkar, finländare, bosnier… ja, you name it. Många med olika bakgrunder, vissa med särskilda kulturer och seder, alla med helt unika personligheter.

I en sport som fotboll handlar det om att förvandla olikheter till en styrka – precis som i samhället i stort. Visst kan det uppstå krockar längs vägen, men har man bara en förståelse för att alla människor har gjort sin egen resa (och att man aldrig till fullo kan förstå hur den sett ut eller upplevts) så brukar det funka bra.

Och i slutändan inser man att vi inte är så jävla olika ändå.

Vi lirar, vi skrattar, vi kramas.

Den vänskapen som skapas där, i ett fotbollslag, brukar också vara för livet. Det är ingenting man glömmer, inget som ärras av tidens tand. Den blundar för allt det där jag nämnde ovan: bakgrund, nationalitet och framförallt hudfärg.

Genom åren har även vår lokalfotboll dragit sitt strå till stacken för att framhäva det. Jag minns bland annat för ett par år sedan när Trollhättans Syrianska och Upphärad förenades före avspark och tog varsin banan tillsammans, i en aktion mot rasism. Andra lag bär regnbågsbindlar och visar på sociala medier att de står upp för värden som mångfald och kärlek.

Jag vill tro att det är så här nästan överallt där jag bevakar fotboll – från Lilla Edet i söder till Mellerud i norr. Är man involverad i ett lag så ska det mycket till för att man ska rösta på partier med en inskränkt, empatilös och rent utsagt rasistisk agenda.

Valet är givetvis upp till var och en – men när ni står där i båset på söndag så vill jag att ni tänker på gamla, nuvarande och framtida lagkompisar med ett ”ovanligt” namn eller annat födelseland i passet.

Självklart är de lika välkomna här som alla andra. Självklart är vårt land också deras.

Det tänker i varje fall jag visa med min röst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*