Mellandagscupen – årets snackisar

TFK mötte Syrianska i bronsmatchen, som fick avgöras på straffar. (Bild: Andreas Olsson)

Mellandagscupen 2018.
Kvar lever bara minnena – och några av dem har jag samlat åt er här.

Årets…

… sämsta idé: inlånade spelare.
Är Mellandagscupen en tävling mellan de bästa fotbollslagen i området, eller en tävling om vem som kan låna in de bästa spelarna? Inget ont om de som var med – valet ligger hos klubbarna – men vi borde inte behöva se Jonathan Gustafsson i Edet, Anton Snibb i Göta eller Vedat Mehmeti i Syrianskas tröja, med flera. Såvida de inte skriver på för lagen till kommande års fotbollssäsong.

… favorit som föll: Sjuntorp.
Många, inklusive jag själv, hade ganska höga förväntningar på Sjuntorp, trots att man ”bara” spelar i division 5 till vardags. Men SIF hamnade i en tuff grupp, fick en dålig start på turneringen – 0-3 mot Halvorstorp – och lyckades inte ta sig vidare. Så kan det gå, särskilt när man saknar flera tongivande spelare jämfört med fjolårets upplaga.

… mest underhållande match: IFK Trollhättan-TIF
Båda lagen behövde vinna för att gå vidare – istället fick vi ett kryss, 1-1. Och slutminuterna var skapligt dramatiska när ingen ville försvara, utan alla skulle anfalla. Sämst lär IFK-anfallaren Kreshnik Bytyqi sova efter att först ha bränt en utdragen straff och sedan två rena frilägen efter det. Ibland är marginalerna overkligt små inomhus.

… tendens: få avblåsningar
Tidigare har domarna fått lite lätt kritik för att de varit för noggranna, nu snackades det istället om att alltför mycket tilläts. Två utdragna straffar såg jag totalt – det brukar vara betydligt fler än så under en lång turnering.

… femling: Anton Ödmans mot TIF.
Ettan kom, tvåan kom och trean – plus fyran och femman. Anton Ödman gjorde en handfull mål från nästan exakt samma vänstervinkel mot TIF. Vi som såg på fick nästan gnugga ögonen för att förstå att det var sant! TFK-spelarens sex fullträffar totalt räckte också för att plocka hem skytteligasegern.

… showman: Isaac Gadaan, Syrianska.
Det är aldrig tråkigt att titta på när han spelar, i synnerhet inte inomhus. Jag minns framförallt en situation i semifinalen mot FCT – det var nog till och med i sudden death – där en långboll nådde en helt fri Gadaan, som bara hade behövt plocka ner den för att ha en bra chans att näta. Istället bestämde han sig för att göra en rejält akrobatisk cykelspark – där bollen, tyvärr, bommades. Men friskt vågat ändå.

… arrangörsmiss: pauserna.
Jag förstår att spelarna behöver vila emellanåt, men det känns som att man hade kunnat tajta ihop årets upplaga en aning och därmed göra den ännu mer attraktiv för besökarna. Pojklagsmatchen och ”Superstars” bör inte vara några givna inslag nästa år.

… läckerhet: Andreas Svanströms finalpassning.
Skoftebyn var den rättmätiga vinnaren av turneringen och i finalen visade man verkligen varför. Framförallt fick vi njuta av Andreas Svanströms bollkonster när han via en klacksmekning gav William Jensen öppet mål till 1-0 mot FCT. Futsalspel på högsta nivå.

… uteblivna skräll: Åsakas mot BoIS.
Tja, ärligt talat var det dåligt med överraskningar i årets Mellandagscup. Jag älskar ju när små tuvor välter stora fotbollslass och höll hårt på Åsaka när man gjorde 1-0 tidigt mot Trollhättans BoIS i gruppspelet – bara för att till slut åka på en 1-3-förlust. Bättre lycka nästa år, mina division 6-vänner.

… mest entusiastiska: Tommie Veljovic.
FCT-spelaren saknades under första dagen men behövde inte direkt någon större övertalningskampanj för att dyka upp under finaldagen.
– ”Fidde” (Fredrik Sundström) ringde klockan tre och jag drog hit direkt efter jobbet, sa Veljovic som plockade hem en andraplats till slut.

… burop: TFK vs FCT.
Kryss räckte för båda lagen, och 0-0 blev det. Visst, de båda bundsförvanterna försökte i elva minuter ungefär, men under de sista 60 sekunder kunde TFK hålla i bollen utan att FCT pressade framåt. Det gillade inte alla i publiken. Men vem hade gjort något annorlunda i deras situation?

… konspirationsteori: Johan Lundgrens straff mot TFK.
TFK och FCT hamnade på samma poäng och målskillnad i gruppspelet och straffar fick avgöra vem som skulle ta förstaplatsen. Johan Lundgren slog FCT:s tredje straff, men missade – vilket innebar spel mot Syrianska istället för Skoftebyn i semin. En medveten miss? Tja, vem vet, men det spekulerades i varje fall vilt på sina håll…

… slutsats: bra jobbat, igen!
Mellandagscupen är ett välsmort maskineri med många involverade och där allt flyter på precis som det ska. Dessutom kändes evenemanget ännu säkrare i år än tidigare. Hatten av, Karnevi och kompani!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*